Consumir liquats de fruita i verdures és una bona manera d’arribar a cobrir les recomanacions de fruita i verdura en les quantitats recomanades i a més una manera deliciosa de rehidratar-nos! També és una manera d’aprofitar tots els recursos de casa, no tirar res i buscar com reaprofitar bé tot l’aliment sobrant per evitar llençar menjar.
Els liquats són ideals per a tothom perquè costen molt poc de menjar i són una beguda molt vitamínica, estimulant i sana. A més a més, conviden el verd i són perfectes per adequar-los segons les necessitats de cadascú. Per a més energia més fruita, per a diabètics més hortalisses. Sempre és més interessant barrejar fruites que ens aportaran vitamines, sucres amb hortalisses que ens aportaran més minerals i aigua, així tindrem una beguda molt més equilibrada.
Les aigües aromatitzades són molt senzilles de preparar i ens estalviem calories i diners, edulcorants i contaminar de plàstics el medi ambient. Per això agafarem una gerra de vidre o específica per a ús alimentari on posarem 1,5 L d’aigua o te o filtrada o amb gas i hi afegirem trossets de fruita i hortalisses, deixant-ho reposar unes 3 hores mínim!
Per a fer un bon liquat necessitem fruites fresques, de temporada, ecològiques i/o de proximitat com ara pera, poma, meló, síndria, prunes, préssecs, llimones... També hortalisses: pastanaga, fonoll, api, brots d’espinacs, julivert, col, escarola. I altres ingredients com pol·len, llevat de cervesa, espècies (cúrcuma), algues (espirulina en pols), arrels (gingebre), cacau pur, te verd o blanc, germinats, llavors (xia, sèsam, lli), herbes aromàtiques (menta, marialluïsa), bolets (xiitake, maitake).
Exemples:
DETOX: cogombre, llimona, gingebre.
ENERGY: pomelo, gerds, canyella.
DRENANT: fulles de menta i pinya.
Pel que fa a les quantitats, una peça de fruita per persona, una branca per persona o un manat petit i una cullerada (al principi una culleradeta de cafè, més endavant una de postres i al final una de sopera) per persona.
D’aigua, tot i que també podeu fer servir aigua de coco o beguda vegetal (compte, però, que algunes porten olis vegetals, sucres, sals, etc.), brous, tes, aigua amb gas: un got per persona.
Si hi voleu afegir un endolcidor, és important que sigui estèvia en fulla, sucre de coco, mel o concentrat de poma.
El més recomanable és prendre’l al matí, acabat de fer, però fent xarrups a poc a poc si és el primer que prenem de bon matí o tenim el sistema digestiu delicat. Si ens el volem endur, el podem posar dins d’un pot de vidre i beure’l pel camí.
Exemples de liquats:
NENS: alvocat, pera, cacau en pols.
DETOX: pinya, raïm, fonoll, espinacs, gingebre.
IMMUNITAT: llimona, nabius, equinàcia, gingebre, taronja i julivert.
ENERGIA: poma, fruites vermelles, llevat de cervesa, te matxa.
Si voleu fer un dejú a base de liquats i sucs, és important fer-ho amb l’assessorament d’un dietista-nutricionista que us dirà de què l’heu de fer i quan l’heu de prendre depenent de les vostres necessitats i com cobrir altres nutrients com la proteïna durant el dejú (com per exemple afegint proteïna en pols vegetal de pèsol).
Processos digestius difícils
Les persones que tenen processos digestius difícils haurien d’evitar beure’n sempre a la tarda-nit, i afegir-hi gingebre, que és antiinflamatori, i marialluïsa, que és calmant. Si es pren en dejú, és bo beure mig got d’aigua tèbia abans, i sobretot prendre el liquat a poc a poc. Per poder absorbir bé les vitamines i minerals dels vegetals que ens prenem en forma de suc, cal que fem servir una liquadora que no escalfi a més de 45 graus.
Reaprofitar la polpa sobrant
La polpa és un excel·lent fertilitzant per a les plantes de casa, també la podem afegir al típic pastís de iogurt (ens sortirà multicolor, molt més esponjós i molt més ric en fibra) o fer-ne hamburgueses vegetals (afegint-hi llegums aixafades amb la forquilla, 3 c de llevat de cervesa, 1 c de llavors de sèsam, salsa de soja i les passem per la paella o les coem al forn! Un cop cuites les podem congelar!