Com prevenir els trastorns de conducta alimentària des de la infantesa
Adequar les racions a la sensació de gana

Com prevenir els trastorns de conducta alimentària des de la infantesa
Els trastorns de conducta alimentària són una malaltia mental en què hi ha una relació anòmala amb el menjar, el cos (imatge corporal) i el pes, que repercuteix en tots els aspectes de la vida. Són trastorns complexos, multicausals i han de ser tractats de manera multidisciplinària i diagnosticats per un especialista. Els més coneguts són l’anorèxia i la bulímia nerviosa, tot i que n’hi ha d’altres.
Ara bé, nosaltres com a pares des del nucli familiar poden afavorir uns factors de protecció per tal de prevenir-los ja des de la infantesa:
- Realitzar almenys un àpat al dia en família: en un entorn agradable, instaurant unes rutines i horaris dels àpats. Adequant la mida de les racions a l’edat del nen/a, respectant la seva sensació de gana i sacietat i evitant forçar-los a menjar.
- Evitar distraccions com la televisió, tauletes, mòbils… per tal de poder conversar amb tranquil·litat, mostrant interès pel que ens expliquen.
- Evitar utilitzar el menjar com a premi o càstig. Per exemple: “Si t’ho menges tot, de postres gelat.” Millor reforçar positivament els petits avenços com el de tastar un nou aliment.
- No classificar els aliments en bons o dolents i tampoc en prohibits, ja que tot depèn de les proporcions i freqüències de consum.
- Afavorir l’acceptació del seu propi cos i els canvis que s’hi presenten, evitant comentaris negatius sobre el físic de les persones, ser prudents amb les dietes molt restrictives dins l’àmbit familiar i ensenyar-los a ser crítics amb les imatges, missatges i estereotips que apareixen als mitjans.
- Donar-los molt afecte, amor, seguretat, animant-los a parlar obertament de les seves emocions, pors, inquietuds… i saber-los escoltar.
I a l’entorn d’una taula, pot ser un bon lloc per posar en pràctica moltes d’aquestes accions.
Pel que fa a l’escola, promoure hàbits d’alimentació saludable en coordinació amb la família, integrar en els currículums aspectes relacionats amb la cultura alimentària, la qualitat sensorial i nutritiva dels aliments, la importància dels menús equilibrats procurant defugir dels càlculs de calories, i realitzant intervencions d’educació nutricional com, per exemple, el Dia de la fruita són aspectes que també ajuden com a factors de protecció enfront dels trastorns de conducta alimentària. I recordeu de donar exemple, vosaltres pares sou el seu mirall!