A l'hivern...plats de cullera (I)

Caldos, cremes i potatges són idelas en aquesta època

A l'hivern...plats de cullera (I)

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ja ha arribat el fred i el cos ens demana preparacions calentes i reconstituents. Els caldos, les sopes, les cremes calentes i els potatges de llegums són ideals per a aquesta època de l’any.

SOPES I BROUS

Les sopes i brous escalfen el cos i són una important font d’hidratació. Els nutrients es conserven a les verdures però part també passen a l’aigua de la cocció que després prendrem. La densitat calòrica de les sopes habitualment és baixa i té un efecte saciant que fa que sigui una gran aliada per a aquelles persones que desitgen mantenir la figura. Sabies que un caldo estarà més concentrat en nutrients si comencem la cocció amb aigua freda?

Segons com combinem els ingredients obtindrem plats amb funcions diferents:

  • Diürètiques: les que porten com a base ceba, all, porros i verdures de fulla verda (api, col...).
  • Nutritives i energètiques: si afegim un grapat d’arròs, sèmola, patata, moniato, quinoa, llegums (cigrons, llenties vermelles...) o uns trossets de proteïna (tires de pollastre, peix o ou ratllat).

LES CREMES DE VERDURES Les cremes de verdures són una bona manera de menjar tota mena de verdures, especialment per a tots aquells que no els agraden gaire. Per preparar-les només cal coure les verdures amb aigua o brou vegetal i triturar-les amb una mica d’oli, sal o, si es vol, s’hi pot afegir un formatget, llet o beguda vegetal. I si el que no agrada és el color verd, podem barrejar-hi verdures d’altres colors: pastanaga, tomàquet, carabassa, remolatxa, ceba, bolets, coliflor, porro... Els toppings que es poden posar sobre les cremes de verdures i aportar una textura i un “plus” de nutrients són:

  • Llavors (sèsam, rosella, “chía”, gira-sol, carabassa.)
  • Fruita seca (ametlla en pols, festucs, anacards esmicolats, nous torrades...)
  • Cebollí o julivert fresc o deshidratat.
  • Ou dur ratllat. -Encenalls o “fils” de porro o ceba “fregida”.
  • Ruca o canonges.
  • Encenalls de pernil salat cruixent.
  • Boletes de mozzarella fresca. -Formatge ratllat.
  • Daus de tofu marinat.
  • Saltats de bolets.
  • Algues deshidratades en pols.
  • Crostons de pa.
  • Xips fetes al forn de poma o verdures (pastanaga, remolatxa, carabassa, moniato).

IDEES

COMBINACIONS DE CREMES Algunes combinacions de cremes de verdures són: 1. Carbassó, ceba, nap i all 2. Pastanaga, llenties vermelles, porro i cúrcuma 3. Carabassa, poma, ceba i gingebre 4. Fonoll, pastanaga, ceba i pebre 5. Coliflor, patata, porro i cúrcuma 6. Carxofes, ceba i patata

tracking