Des que va començar el confinament hi ha hagut una frase que s’ha anat repetint moltes vegades: “No puc parar de menjar” o “només faig que picar”. I és que passar moltes hores a casa té això, que el rebost i la nevera són molt a prop i que en estats d’ansietat, estrès i neguit com els que hem estat passant aquestes darreres setmanes, menjar és un recurs habitual de molta gent. Aquesta gana de menjar no real, es coneix amb el nom de gana emocional.
Com podem diferenciar la gana emocional de la real?
La gana emocional
–Apareix de cop.
–És deguda a una alteració emocional.
–Venen de gust aliments concrets.
–No puc esperar.
–Sentiment de culpabilitat després de menjar.
La gana real
–Apareix gradualment.
–És fisiològica.
–Cap predilecció per un aliment en concret.
–Puc esperar.
–No hi ha culpabilitat
Com podem evitar-ho?
- Recorda: “Si ho compres i ho tens a casa t’ho menjaràs.”
- Anticipa’t i planifica’t abans elaborant una llista i fent un aprovisionament coherent i responsable, així evitaràs realitzar una compra compulsiva.
- Segueix unes rutines, uns horaris fixos dels àpats i fracciona’ls de forma que no estiguis moltes hores en dejú. Menja de manera relaxada i conscient.
- Hidrata’t bé amb aigua, infusions, brous, sucs vegetals... a vegades la set es pot confondre amb la sensació de gana.
- Evita el sucre! quan en mengem, provoquen un pic d’energia que, al principi, ens pot semblar que ens va bé, però ràpidament torna a caure i provoca que tornem a necessitar menjar-ne. En lloc de sucres i aliments amb sucres afegits, haurem d’optar per aliments reals que continguin hidrats de carboni beneficiosos per a nosaltres, com ara cereals integrals, llegums, fruita fresca o verdures d’arrel, entre d’altres.
- Prepara plats que et saciïn a base de més vegetals i hortalisses, productes integrals i greix saludable, com l’oli d’oliva, l’alvocat o el peix blau.
- Altres: dormir les hores suficients, fer exercici físic, respiracions profundes, mindfulness.