7 DIES

La dieta mediterrània (II)

Basat en ingredients frescos i naturals, aquest patró nutricional redueix el risc de malalties cardiovasculars gràcies als efectes beneficiosos.

és una dieta rica en antioxidants i compostos antiinflamatoris

És una dieta rica en antioxidants i compostos antiinflamatoris

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un dels principals beneficis associats a la dieta mediterrània és la seva capacitat per reduir el risc de malalties cardiovasculars. Diversos estudis han demostrat que aquest patró alimentari ajuda a mantenir la salut del cor i a prevenir diverses patologies.

1. Reducció del colesterol LDL (colesterol dolent). L’oli d’oliva verge extra, gràcies als greixos saludables, redueix els nivells de colesterol LDL, que s’acumula a les artèries i provoca problemes circulatoris.

2. Control de la pressió arterial. Els aliments rics en potassi, com les fruites i verdures, ajuden a regular la pressió arterial, mentre que els omega-3 del peix blau redueixen la inflamació i milloren la funció endotelial de les artèries.

3. Prevenció de la trombosi. Els greixos monoinsaturats i els compostos bioactius presents a l’oli d’oliva i el peix disminueixen el risc de formació de coàguls sanguinis, que poden desencadenar infart o ictus.

4. Efecte antiinflamatori. La dieta mediterrània és rica en antioxidants i compostos antiinflamatoris que redueixen la inflamació crònica, un factor clau en el desenvolupament de malalties cardiovasculars.

A més, gràcies a la seva riquesa en fibra, fruites, verdures i greixos saludables, aquest tipus d’alimentació contribueix a controlar el pes corporal i els riscos que té associats.

La dieta mediterrània destaca pels seus ingredients naturals i frescos, que aporten una gran diversitat de nutrients essencials. Aquests són els aliments clau que la conformen:

1. Oli d’oliva verge extra. Com a principal font de greix, és un dels elements característics d’aquesta dieta. Ric en àcid oleic, ajuda a reduir el colesterol dolent i té un fort poder antioxidant.

2. Peix i marisc. Especialment el peix blau (salmó, sardines, verat), és fonamental per la seva aportació d’omega-3, que redueix el risc cardiovascular i afavoreix la salut mental.

3. Verdures i hortalisses. Són el pilar de qualsevol àpat mediterrani, aportant vitamines, minerals i antioxidants, així com fibra per a una bona digestió i prevenció del càncer de còlon.

4. Cereals integrals. L’arròs o el pa integrals són rics en fibra, que ajuda a controlar els nivells de sucre en sang i a mantenir la sensació de sacietat.

5. Llegums. Llenties, cigrons i mongetes són una excel·lent font de proteïnes vegetals, fibra i ferro, una alternativa saludable a la carn vermella.

6. Fruites. La fruita fresca proporciona vitamines i antioxidants, mentre que els fruits secs són rics en greixos saludables que ajuden a mantenir el cor sa.

tracking