7 DIES

La nutrició antiinflamatòria (I)

La inflamació crònica, causada per factors com una alimentació inadequada i el sedentarisme, pot desencadenar diverses malalties greus.

una dieta saludable ajuda a reduir aquest problema

una dieta saludable ajuda a reduir aquest problema

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La inflamació crònica es pot millorar mitjançant una alimentació amb un alt contingut en omega-3, antioxidants, polifenols, prebiòtics i probiòtics.

Què és la inflamació?

La inflamació aguda és un mecanisme fisiològic que es produeix en cas d’accident, com una caiguda, un tall, una cremada o una infecció. La zona afectada es torna vermella, s’infla, notem una sensació de dolor, calor o febre. La inflamació aguda és una reacció natural del cos a les lesions, infeccions o malalties. Generalment, es resol per si mateixa.

En canvi, la inflamació crònica o sistèmica (afecta tot el cos) es manté durant mesos o, fins i tot, anys.

Aquesta inflamació mantinguda en el temps pot provocar sobrepès o obesitat, síndrome metabòlic, prediabetis o diabetis, malalties cardiovasculars i del sistema digestiu, càncer i altres malalties cròniques.

Quins factors causen la inflamació crònica?

L’exposició a toxines ambientals, els virus, l’edat, l’estrès crònic i el sedentarisme, entre altres factors, poden causar inflamació crònica.

Una altra causa important és l’alimentació. Els aliments més inflamatoris són tots aquells que contenen productes a base de farines refinades, els aliments i begudes ensucrats o amb edulcorants, les carns i embotits industrials, els aliments fregits, els additius alimentaris, els greixos trans (àcids greixosos insaturats industrials) i l’alcohol si se’n consumeix en excés.

Els mètodes de cocció també són importants: una cocció a alta temperatura pot provocar la creació de components tòxics que alteren la composició bioquímica dels aliments i participar en processos inflamatoris.

Com hem dit, la inflamació crònica es pot empitjorar amb uns hàbits alimentaris desequilibrats, però també es pot reduir amb una dieta saludable. La setmana vinent veurem quins són els aliments que, gràcies als seus components bioquímics, tenen majors propietats antiinflamatòries.

tracking