7 DIES

La nutrició Antiinflamatòria (II)

Certs components bioquímics presents en determinats aliments, com els omega-3, els polifenols o la vitamina C, ajuden a combatre la inflamació.

Es recomana menjar peix blau, fruites, oli d’oliva o iogurt

Es recomana menjar peix blau, fruites, oli d’oliva o iogurt

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

No existeixen aliments antiinflamatoris per se, però alguns components bioquímics confereixen a determinats aliments propietats antiinflamatòries. Aquests components són:

Àcids greixosos omega-3.

Es troben principalment als peixos greixosos com el salmó (si és de procedència ecològica, molt millor), els seitons, les sardines o el verat. Altres aliments que en contenen són els ous ecològics, la fruita seca i les llavors.

Vitamina C.

Les propietats antioxidants d’aquesta vitamina ajuden a lluitar contra la inflamació. Es troba a les hortalisses i la fruita fresca, com els cítrics, els pebrots o els nabius.

Polifenols.

Aquests components naturals, presents a les hortalisses, la fruita fresca, l’oli d’oliva, el te, el cafè o la xocolata negra, protegeixen el cos contra la inflamació.

Prebiòtics i probiòtics

Es tracta de bacteris saludables que milloren i reforcen la nostra microbiota: verdures i fruita fresca riques en fibra, i aliments i begudes fermentats, com el xucrut, la kombutxa, el quefir, les olives, el iogurt i el formatge.

Exemple d’àpat antiinflamatori

Un dinar o sopar amb propietats antiinflamatòries, elaborat amb aliments de temporada, ecològics i de proximitat podria ser el següent:

-Crema de carbassa amb cúrcuma, castanyes i llavors de gira-sol.

-Amanida amb canonges, ruca, pastanaga, ceba, olives, oli d’oliva i vinagre de poma.

-Sardines al forn amb bròquil i moniato.

-Un iogurt grec amb canyella o dues mandarines.

Aquest àpat conté aliments amb un alt contingut de vitamines, minerals, omega-3, fibra, polifenols i antioxidants. També té una distribució adient d’hidrats de carboni, proteïnes i greixos saludables, per aportar calories i energia suficients fins al proper àpat.

Tres àpats complets, variats i equilibrats al dia, la pràctica d’activitat física regular, una gestió correcta de l’estrès i un estat d’ànim positiu ajuden a lluitar de manera eficaç contra la inflamació crònica.

tracking