7 DIES

Els aliments ultraprocessats (II)

El consum excessiu d’aquests productes augmenta el risc de patir obesitat, hipertensió, malalties cardiovasculars i diversos trastorns metabòlics.

Tot sovint els envasos inclouen eslògans enganyosos

Tot sovint els envasos inclouen eslògans enganyosos

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Diversos estudis científics han demostrat que un consum excessiu d’aliments ultraprocessats pot tenir conseqüències greus per a la salut. Aquests productes són un factor de risc per a nombroses malalties cròniques, entre les quals destaquen l’obesitat, la hipertensió i altres trastorns relacionats amb el metabolisme.

1. Obesitat. Els aliments ultraprocessats solen ser molt calòrics, amb un alt contingut en greixos i sucres refinats que afavoreixen el consum excessiu. Aquests productes també tenen una baixa capacitat saciant, és a dir, que no proporcionen una sensació d’estar tip, fent que es mengi més del compte. Aquesta combinació augmenta significativament el risc de guanyar pes i desenvolupar obesitat, especialment quan es consumeixen de manera regular. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’obesitat s’ha convertit en una epidèmia mundial i el consum excessiu d’aliments ultraprocessats n’és un dels factors principals.

2. Hipertensió i malalties cardiovasculars. La gran quantitat de sal present en molts aliments ultraprocessats pot contribuir a l’augment de la pressió arterial, un factor clau per al desenvolupament de la hipertensió. A més, els greixos trans i saturats que sovint contenen aquests productes augmenten els nivells de colesterol dolent (LDL) a la sang, augmentant així el risc de patir malalties cardiovasculars. Les dietes riques en aliments ultraprocessats també es relacionen amb un major risc d’infarts i accidents cerebrovasculars.

3. Altres efectes sobre la salut. A part de l’obesitat i la hipertensió, els ultraprocessats estan associats a un risc més alt de patir diabetis tipus 2, malalties renals, trastorns digestius i fins i tot certs tipus de càncer. Els additius químics, conservants i colorants també poden tenir efectes adversos a llarg termini, tot i que encara calen més estudis per comprendre plenament quin és el seu impacte.

Una de les millors maneres d’evitar els aliments ultraprocessats és aprendre a llegir correctament les etiquetes dels productes. Sovint, aquests aliments poden semblar saludables a primera vista, especialment quan els envasos contenen eslògans com “baix en greixos” o “sense sucre afegit”. Tot i així, una anàlisi més detallada de les etiquetes pot ajudar-nos a saber del cert si estem davant d’un producte ultraprocessat o no. La setmana vinent repassarem alguns consells pràctics que ens facilitaran la identificació.

tracking