Cargols del país a la llauna
El cuiner Paulo García, del restaurant Molí dels Fanals, explica pas a pas com preparar uns cargols del país a la llauna
Els cargols són un dels menjars més antics de la humanitat. Des de l’època prehistòrica se sap que els humans ja se n’atipaven. És un aliment que aporta molta proteïna i que hi ha en abundància, sobretot quan ha plogut. Això sí, els avantpassats se’ls menjaven crus i ara és habitual coure’ls. A la cuina de Catalunya i del Pirineu és un dels pocs llocs on encara es mengen i són un tret identitari de zones com el Rosselló, Lleida, el Pla de l’Estany o Andorra. Hi ha moltes maneres de menjar cargols, per exemple estofats, o en un arròs, o acompanyant altres carns, són molt típics. Ara, els cargols a la llauna potser són la forma més característica de preparar-los de la zona. És el plat que presenta el cuiner del restaurant Molí dels Fanals (Sispony), que recomana que siguin del país i ben petits.
Si bé és cert que hi ha persones que prefereixen evitar-los perquè els troben massa llefiscosos, els que els aprecien ho fan amb passió.
LA RECEPTA: Cargols del país a la llauna
Ingredients
Cargols (uns 35-40 per cap)
Sal i pebre
Oli d’oliva verge
Allioli
Per a la vinagreta:
Oli d’oliva verge
Vinagre normal o blanc
Pebre vermell
Herbes provençals
Elaboració
1. Col·loquem els cargols crus en una llauna amb l’obertura a la part superior. És important que estiguin ben posats.
2. Posem la llauna al foc i els escalfem a poc a poc. Hi afegim un bon raig d’oli d’oliva i deixem que vagin sortint. Vigilem que no es capgirin.
3. Un cop han tret la baba, els apartem del foc i els salpebrem. Val la pena posar-n’hi força quantitat perquè serà la gràcia dels cargols.
4. Els gratinem durant dos minuts al forn i els servim acompanyats amb allioli i la vinagreta d’herbes. Per a la vinagreta Barregem un 90% d’oli d’oliva verge extra (uns 250 ml) i un 10% de vinagre. Hi afegim uns 50 g de pebre vermell i uns 20 g d’herbes provençals. Ho triturem bé i ho deixem reposar uns 5 minuts perquè agafi bé el gust.