Farcellets de rap amb llagostins i espàrrecs balders
El cuiner del restaurant La cava Ronaldo, Ronaldo Bautista, explica pas a pas com preparar uns farcellets de rap
Els espàrrecs són tiges tendres de l’esparreguera, una planta de la família de les liliàcies a la qual també perta-nyen les cebes i els porros. Els verds, amargs o balders, creixen en contacte amb la llum del sol i són molt apreciats pel seu sabor i per l’època en la qual estan disponibles al mercat: entre novembre i març.
Entre les propietats nutritives en destaca el fet que tenen un alt component d’aigua, mentre que contenen pocs sucres i greixos. Són unes hortalisses riques amb proteïnes i fibres. D’altra banda són una gran font de vitamines: provitamina A, vitamines C, E, B1, B2, B3 i B6. Tot plegat ajuda a la producció de glòbuls vermells i blancs, afavorint l’absorció del ferro, millorant la visió, el bon estat de la pell i col·laboren a un bon funcionament del sistema immuno- lògic.
Els espàrrecs, doncs, poden ajudar en dietes per reduir pes, són aconsellables per a dones embarassades i són un excel·lent depuratiu i diürètic per a qui pateix retenció de líquids.
LA RECEPTA
Ingredients
8 unitats de llagostins
8 làmines de llom de rap
8 unitats d’espàrrecs verds
200 g de patata lila
Mitja ceba i all
1 porro i 1 pastanaga
1/2 cullerada de pebre negre en gra
Pebre vermell dolç
1 cullerada de tomàquet
100 g de formatge
50 g de mantega
Brou de pollastre
Llorer, timó i oli d’oliva
Vi blanc i conyac
Pelem els llagostins, guardem els caps i en trèiem les tripes. Laminem els lloms de rap i els salpebrem. Posem a sobre de cada làmina un llagostí i un espàrrec i els enrotllem amb el rap. Els col·loquem a una safata amb un raig d’oli d’oliva i al forn a 190º uns 15 minuts.
Per a la salsa
A una olla amb oli d’oliva, posem els caps dels llagostins, un gra d’all, llorer, timó i les verdures tallades, els deixem una estona sense remenar-los. Posem al foc una altra olla mitjana amb aigua. Remenem el sofregit, afegim el conyac i el vi blanc i una vegada s’han evaporat afegim la cullerada de tomàquet i el pebre vermell dolç. Tot seguit afegim l’aigua calenta i deixem que bulli 30 minuts. Ho colem i ho fiquem a una altra olla per reduir-ho al gust.
Puré de patata
Pelem i tallem les patates, les posem a bullir amb el brou de pollastre i afegim sal, pebre, el formatge i la mantega. Quan estigui cuit el passem pel passapuré.
Quan ho tenim llest, ho posem en un plat fondo, primer el puré a sobre els farcellets i finalment la salsa.