Ensalada russa autèntica (olivier)
La xef del restaurant El Cresper, Svetlana Stroganoff, explica com cuinar ensalada russa autèntica
L’origen d’aquesta ensalada rau en una recepta feta l’any 1860 per Lucien Olivier, xef francès del cèlebre restaurant L’Ermitage situat a la plaça Trubnàia a Moscou, Rússia. Per aquesta raó a alguns països es coneix com a ensalada Olivier.
Es va estendre a França a principis del segle XX mitjançant alguns grups d’aristòcrates russos exiliats arran de la Revolució del 1917. Sembla que tot seguit es va introduir a Espanya a través de la cuina francesa, encara que no hi hagi constància històrica. Posteriorment, l’ensalada russa es va estendre a alguns països de l’Amèrica del Sud i Central, com ara l’Argentina, el Perú i la República Dominicana.
És un plat fred, molt habitual com a recepta d’estiu, que dona un protagonisme important a les patates i també als ous, que també són essencials per fer la salsa maionesa. Es troba com a tapa a la carta de molts bars, amb una àmplia varietat d’ingredients més enllà dels clàssics.
LA RECEPTA
Ingredients
Pernil dolç (400 grams)
4 ous
3 - 4 patates
4-5 cogombres
2 pastanagues
1 ceba
250 grams de pèsols
300 grams de maionesa
Sal al gust
Pebre al gust
Elaboració
1. Bulliu les patates, les pastanagues i els ous.
2. Talleu-ho tot en daus petits.
3. Barregeu-ho tot, afegiu-hi sal, pebre i la maionesa.
4. Deixeu reposar a la nevera.