Arròs melós amb calamars i carxofes
Alejandro Gabriel Callieri, xef del restaurant La Terreta, explica com cuinar arròs melós amb calamars i carxofes
És un dels cereals considerats aliments bàsics en moltes cultures, com les asiàtiques o algunes zones de l’Amèrica Llatina, i el segon més produït al món després del blat de moro. L’arròs és una via essencial per aportar les calories que es necessiten a la dieta en molts indrets i es cultiva a gran escala a diferents llocs, mentre es discuteix si l’origen és la Xina o l’Índia. Existeixen múltiples tipologies d’arròs. Des del blanc rodó, el de gra llarg, el curt, aromàtic, pigmentat o integral, cadascuna indicada per a una elaboració. És un aliment versàtil que es pot convertir en protagonista d’infinitat de receptes: la paella, mar i muntanya o sushi, i també és la base de moltes postres, a més de guarnició d’acompanyament en molts casos.
El baix component calòric que té l’arròs fa que sigui habitual a les dietes pels carbohidrats i per no tenir colesterol i ser beneficiós per al sistema circulatori i el cor.
RECEPTA
Ingredients (4 persones)
Mitja ceba
1 dent d’all
2 tomàquets madurs
10 cors de carxofa
Mig pebrot vermell
Mig porro
1 pastanaga
Julivert
Espines de peix
Mig quilo de calamars
400 g d’arròs bomba
Mig litre de caldo de peix
3 cullerades d’oli d’oliva
Sal
Elaboració
Caldo: poseu a bullir una cassola amb mig litre d’aigua i afegiu-hi mig porro, una pastanaga, julivert i espines de peix. Quan comenci a bullir deixeu a foc lent durant 20 minuts. Aneu traient l’espuma, coleu i reserveu.
Sofregit: talleu les verdures molt fines i les carxofes en quatre parts per introduir-les a la cassola amb oli calent. Afegiu-hi l’all, després la ceba, el pebrot, el tomàquet, les carxofes i sofregiu-ho. Després afegiu els calamars nets i tallats i uns minuts més tard, l’arròs.
Afegiu-hi el caldo calent a foc fort durant 10 minuts i aleshores baixeu el foc 7 o 8 minuts.