7 DIES
Mesurant els nostres ecosistemes
Durant bona part de la seva vida, Alexander von Humboldt (1769-1859) va estar explorant i analitzant d’una forma holística els diferents ecosistemes naturals que conformen el nostre planeta.
Durant bona part de la seva vida, Alexander von Humboldt (1769-1859) va estar explorant i analitzant d’una forma holística els diferents ecosistemes naturals que conformen el nostre planeta. La seva visió i treball, sustentades en el rigor científic d’una recerca basada en dades i fets, i una voluntat de trencar barreres entre les diferents disciplines del coneixement, fan de la seva obra una necessària referència per conèixer amb profunditat el nostre entorn i abordar les problemàtiques que s’hi donen.
Els ecosistemes de les nostres muntanyes són entorns d’alta sensibilitat i complexitat, i és necessari comprendre’n les diverses dimensions i mesurar-ne els efectes que allí s’hi produeixen. A Andorra disposem de diverses xarxes de sensors que mesuren variables ambientals (temperatura, pressió atmosfèrica, humitat, etc.), cabals de rius, gruixos de neu, incidència solar o aforaments de vehicles i persones, i ho fem amb dispositius que analitzen aquestes variables per explicar situacions concretes o fer-ne models de previsió, generant una quantitat ingent de dades per ser estudiades i treballades.
Al mateix temps també es fa seguiment de papallones, ocells i bolets, o de la salut de la nostra flora i els nostres boscos, a través del que s’anomenen bioindicadors i que, un cop més, generen més dades de diversa tipologia.
A través de tècniques avançades d’anàlisi genòmica de l’aigua dels nostres llacs d’alta muntanya, podem descobrir aquella informació, fins ara imperceptible, que serveix per saber l’estat de salut dels ecosistemes propers, el seu patrimoni genètic i com hi afecta el canvi climàtic. Finalment, les persones, amb les nostres observacions qualitatives del nostre dia a dia particular, també som sensors de la realitat propera on ens movem, i també podem ajudar a determinar què hi passa.
Tota aquesta informació, degudament recollida, analitzada, modelada i presentada amb l’ajut de tècniques innovadores d’anàlisi de dades i gràcies a la capacitat de càlcul de què disposem actualment, ens permet analitzar el nostre entorn de forma holística i més precisa, comprenent-ne els matisos i els efectes combinats que s’hi presenten. Una picada d’ullet al Kosmos on Von Humboldt ens parlava del reconeixement de la unitat en la diversitat.
Andorra Recerca + Innovació