7 DIES

L’ozó i el seu impacte en la salut

MEDI AMBIENT. Un estudi revela que més del 60% de les morts atribuïdes a l’ozó troposfèric en 35 països europeus són causades per ozó importat de fora d’Europa.

Quan els nivells son alts, pot afectar la salut respiratòria

Quan els nivells son alts, pot afectar la salut respiratòria

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha descobert que més del 60% de les morts atribuïbles a l’ozó troposfèric (O3) en 35 països europeus són causades per ozó importat de fora d’Europa. Publicat a Nature Medicine, l’estudi revela que aquest ozó transportat contribueix a la mortalitat prematura per la contaminació atmosfèrica.

L’ozó troposfèric és un gas contaminant que es forma a la part baixa de l’atmosfera, especialment a l’estiu, quan la llum solar reacciona amb altres gasos, principalment òxids de nitrogen (NOx) i compostos orgànics volàtils (COV). Aquests gasos provenen tant de fonts naturals com d’activitats humanes, com les emissions dels vehicles i les indústries. Quan els nivells d’ozó són alts, poden causar problemes greus de salut respiratòria, especialment per a les persones amb malalties d’aquest tipus, que en casos greus poden portar a hospitalitzacions o fins i tot a la mort. L’ozó també té efectes nocius sobre els ecosistemes, i ja és una amenaça per a la biodiversitat mundial.

A Andorra, aquest contaminant també hi és molt present, i se’n fa un seguiment diari per poder informar a la població vulnerable en situacions de concentracions molt elevades. Al gràfic heatmap que us mostrem del període 2005-2023, es pot identificar de forma molt visual i ràpida el cicle anual de l’ozó troposfèric a Andorra, on cada fila representa un mes i cada columna una hora del dia. L’estiu, i a les hores centrals del dia, quan la radiació és més alta, és quan es mesuren les concentracions més elevades.

Es coneix que l’escalfament global reforçarà les condicions per a la formació d’O3 troposfèric en el futur, ja que els mecanismes fotoquímics de formació de l’O3 es veuen afavorits durant les onades de calor i els períodes d’alta radiació solar. Per tant, com destaca l’estudi, calen accions coordinades a escala local, continental i global per part de tots els països per reduir les concentracions d’O3 i el seu impacte en la salut.

Referència

-Achebak, H., Garatachea, R., Pay, MT., Jorba, O., Guevara, M., Pérez García-Pando, C., Ballester, J.: “Geographic sources of ozone air pollution and mortality burden in Europe”. Nature Medicine, 2024.

tracking