La inspiració romana de Bulgari
Thyssen mostra 14 de les seves joies més personals en una exposició a Madrid
Des del seu naixement, els fabulosos dissenys de Bulgari han viscut un idil·li amb Roma i com a homenatge a aquesta aliança el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid obre les seves portes a l’exposició Bulgari i Roma, amb peces que provenen dels joiers d’Elizabeth Taylor i de la baronessa Thyssen, entre altres.
L’exhibició, oberta al públic des del 30 de novembre, mostra com Roma, la seva arquitectura i el seu art, han servit d’inspiració als dissenyadors de Bulgari, que han incorporat des dels seus orígens els trets més característics de la ciutat com a fil conductor de les seves creacions, des que la signatura, d’origen grec, es va establir el 1884 a la capital d’Itàlia.
La directora del departament de llegat històric de Bulgari i comissària de l’exposició, Lucía Boscaini, explica que Roma ha estat i és una font d’“inspiració” per als dissenyadors de la signatura i afegeix que l’exposició és una manera d’explicar la seva “història” a través dels monuments de la ciutat.
La veritable impulsora de la mostra ha estat la baronessa Thyssen, indica la comissària, qui fa diversos anys li va proposar a la signatura aquesta exhibició, de la qual ella forma part d’una manera molt especial en prestar 14 de les seves joies més personals i volgudes, com un collaret i braçalet d’or amb maragdes i diamants i un braçalet amb safirs blaus, grocs, ametistes i diamants.
Una de les clientes més fidels a Bulgari va ser l’actriu Elizabeth Taylor del joier de la qual s’exhibeixen diverses peces com l’espectacular collaret òpera de platí amb safirs de Birmània i diamants que li va regalar Richard Burton, “la joia que millor representa la nostra història per l’estil i l’elecció de les gemmes”.
El recorregut per l’exposició està plagat de fotografies dels monuments i detalls en els quals s’inspiren els dissenys, un passeig per l’art i un reflex, per tots conegut, de la vinculació de Bulgari amb el cinema. La mostra és un viatge pels més de 130 anys d’història de Bulgari i ella es pot contemplar obres del passat i del present.
L’exposició Bulgari i Roma romandrà al Museu Thyssen-Bornemisza fins al 26 de febrer del 2017.
Grans monuments que inspiren joies
Anells, braçalets i collarets reten homenatge a Roma i els seus monuments amb joies on es pot contemplar sense esforç la forma de la plaça de Sant Pere, o les escales de la plaça d’Espanya. També s’hi troben penjolls geomètrics que simbolitzen els obeliscos dels emperadors o peces que inspirades en la Piazza Navona i les termes de Caracal·la.