La retinopatia diabètica és una de les principals complicacions als ulls derivades de la diabetis. Es tracta d’una malaltia que pot provocar ceguesa irreversible. Si es detecta a temps, però, es pot controlar en la majoria dels casos.
Aquesta patologia ocular és conseqüència del dany als vasos sanguinis provocat pels alts nivells de glucèmia. Les parets es debiliten i deixen passar fluids o sang a l’exterior. Per això, les imatges formades a la retina i que són enviades al cervell es tornen borroses o distorsionades.
Existeixen dos tipus de retinopatia diabètica. D’una banda, la proliferativa, que és la més comuna en la diabetis i apareix en persones joves o durant la infància. Pot produir hemorràgies al vitri, despreniments de retina o glaucoma, i una pèrdua de visió severa. D’altra banda, hi ha la no proliferativa, que està associada a la diabetis que sorgeix en edat adulta, i que altera l’agudesa visual a causa de la degeneració de la retina.
Una persona diabètica que comença a patir retinopatia diabètica pot notar símptomes com ara pèrdua en l’agudesa visual, alteració de la visió nocturna o mosques volants.
Gràcies a la tecnologia hi ha diferents tractaments per diagnosticar i combatre aquesta patologia.