L‘excés de sèu és el que s’atribueix a tenir la pell de la cara brillant. Això és molt comú en la pell masculina, després de la pubertat i sobretot en els que han patit acne o bé tenen una pell molt gruixuda i porosa, on es percep una brillantor bastant permanent, així com barbs, punts negres i un aspecte que recorda a la pell de la taronja.
L’excés de sèu també és freqüent en les dones amb tendència a patir acne, un cabell molt greixós o amb granets a l’esquena. En aquests casos, la presència d’aquests excedents solen estar mediats per canvis hormonals durant el cicle menstrual.
En general, el sobrant de sèu ve donat per falta d’exercici físic, per passar moltes hores en espais tancats, per l’estrès, i per una alimentació desequilibrada, molt pobre en vegetals i amb un abús de cafè, alcohol o tabac.
I quins són els consells per combatre les brillantors a la cara? Primer de tot, hem de destacar que la neteja excessiva i/o l’ús de sabons o netejadors astringents és contraproduent, ja que s’eliminen les brillantors momentàniament, però en poc temps la glàndula sebàcia fabrica encara més i més greix, multiplicant així el problema. És per això que es recomana netejar la cara amb sabons molt suaus, de civada o glicerina, o bé amb ‘syndets’, aquells sabons sense sabó que produeixen una neteja fisiològica sense ferir la pell. Convé assenyalar que es poden combinar aquests productes amb les aigües micel·lars, cada cop més conegudes, i que són capaces d’arrossegar la brutícia i el greix a la vegada que no irriten la pell i no estimulen la glàndula sebàcia.
Després de la neteja, és molt apropiat passar un cotó amb un tònic antiinflamatori sense alcohol i a continuació utilitzar cremes tipus gel (sense greix) amb agents matificants com ara el gluconat de zinc i la vitamina B6. Tanmateix, un o dos cops per setmana, és idoni l’ús d’una mascareta exfoliant, que s’aplica durant uns quants minuts, és astringent i no produeix efecte rebot.
L'isotretinoïna, una arma eficaç contra l’excès de sèu
Quan les mesures cosmètiques no són suficients per combatre l’excès de seu, es recomana prendre isotretinoïna en dosis molt baixes i sempre sota la supervisió d’un dermatòleg. Aquest derivat de la vitamina A és molt conegut pels efectes curatius de l'acne i en aquests casos, utilitzat de forma aïllada i amb totes les precaucions, dona un resultat excel·lent.
*El Dr. López Gil és dermatòleg