Hi ha certa tendència a pensar que durant l’embaràs es produeixen pèrdues dentals degut a la descalcificació, però no és cert, es tracta d’un mite que s’ha transmès de generació en generació. En aquest sentit, les causes més comunes perquè caiguin les dents són: descuidar la higiene oral fet que comporta inflamació i sangnat de les genives, rebutjar raspallar-se perquè provoca nàusees, una falta d’educació dental o un PH més àcid en la saliva. Així doncs, la mala higiene sumat a una dieta alta en sucres i carbohidrats generen placa bacteriana o acumulen bacteries adherides a la superfície de les dents produint càries i inflamació de la geniva i si no es dona un tractament adequat es poden perdre les dents.
Altres dubtes que assalten les embarassades són:
Es poden fer radiografies durant la gestació? No és aconsellable durant el primer i tercer trimestre, però no vol dir que no es puguin fer. Això sí, sempre que sigui estrictament necessari i utilitzant la protecció d’una armilla de plom.
Es poden fer extraccions dentals estant embarassada? Sí, sempre que sigui necessari, en cas d’emergència.Si és durant el segon trimestre de l’embaràs cal decidir si la pacient i el fetus pateixen el dolor i l’estrès i per tant, reduir-lo.
Es pot prendre antibiòtic en cas d’infecció dental? Sí, si el dolor es massa agut. Hi ha antibiòtics segurs durant l’embaràs però és cert que l’ús de fàrmacs està limitat i el millor, durant el tercer trimestre, és evitar-los. A més, durant la lactància, cal evitar aquells que s’eliminen a través de la llet materna.
Es poden utilitzar anestèsics locals? Sí, sempre que sigui per alleugerir el dolor i el patiment, en dosis petites. Només ho han d’evitar els pacients amb al·lèrgies als anestèsics durant el primer i tercer trimestre.
Cal tenir present que l’embaràs no és una malaltia, si bé existeixen consideracions especials per al tractament dental i quirúrgic. A banda de les explicades, també cal tenir present l’estrès i la situació psicològica.
CAL SABER
Millor utilitzar col·lutoris sense fluor
A algunes dones durant l’embaràs els augmenta el volum de les genives i cal tenir cura de la higiene oral. A més, durant la gestació cal recordar que és millor utilitzar col·lutoris bucals sense fluor, ja que el fluor pot traspassar la barrera placentària i el fetus el pot absorbir. L’excés de fluor pot produir taques durant la formació de l’esmalt dental que són irreversibles.