El virus del papil·loma
El VPH és molt comú i es transmet al mantenir relacions sexuals orals, vaginals o anals amb una persona infectada
El virus del papil·loma humà (VPH) integra un grup de més de 150 tipus de virus que majoritàriament es manifesten amb lesions benignes com berrugues o condilomes. Tot i així, n’hi ha alguns amb una especial capacitat per a infectar l’àrea genital i originar càncer d’úter, vagina, vulva o penis.
A qui afecta?
El VPH és tan comú que quasi tots els homes i dones actius sexualment el tenen o l’han tingut en algun moment de la vida i la majoria no ho saben. Les persones considerades d’alt risc són: -Persones amb una conducta sexual d’alt risc per no utilitzar cap mètode de prevenció.
-Dones joves menors de 25 anys i dones de 40-45 anys.
-Fumadors.
-Dones amb un alt número d’embarassos.
-Malnutrició.
-Sistema immunològic deprimit.
Simptomatologia
La majoria de les infeccions no provoquen simptomatologia i desapareixen per si soles. Ara bé, les que no desapareixen poden desenvolupar berrugues o càncer, segons el tipus de VPH. Cal saber que les berrugues o el càncer poden tardar anys a aparèixer després de la infestació.
Causes
Es transmet al mantenir relacions sexuals orals, vaginals o anals amb una persona infectada per existir contacte entre mucoses. Es pot transmetre inclús quan l’infectat no presenta simptomatologia.
Tractament
Malgrat que en l’actualitat no hi ha un tractament mèdic específic antivíric, les berrugues genitals se solen tractar amb aplicacions tòpiques, crioteràpia o bé amb tractament làser.
IMPORTÀNCIA DE LA PREVENCIÓ
Es recomana realitzar frotis de raspat cervical (Papanicolau), així com els tests específics de forma rutinària com a prevenció i com a detecció precoç d’un possible càncer de cèrvix, sobretot en les persones considerades d’alt risc.