Conduir de nit i la visió

A la nit la nostra visió, en general, es deteriora en relació amb la visió durant el dia

Conduir de nit i la visió

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tothom té un amic, conegut o familiar que diu que no li agrada conduir de nit. Els motius solen ser sempre els mateixos: o ni hi veuen bé o la visió se’ls cansa més. I és que a la nit la nostra visió, en general, es deteriora en relació amb la visió durant el dia. El principal motiu que es vegi pitjor en situacions nocturnes és que, en haver-hi menys llum, la pupil·la es dilata perquè entri més quantitat de rajos de llum sobre la retina. Recordem que les pupil·les, de manera natural i automàtica, es poden contraure i dilatar-se en funció de les condicions d’il·lumi­nació.

No us ha passat que quan esteu conduint de nit i entreu en un túnel sense il·luminació sou totalment incapaços de veure-hi durant uns segons? Aquesta situació també es pot viure durant el dia. I això, per què passa? Té lloc principalment perquè la nostra retina conté fotoreceptors –anomenats cons i bastons– que són sensibles a la llum. Els cons són els responsables de la visió diürna i de la visualització dels colors. En canvi, els bastons són els que s’encarreguen de captar la llum durant la nit. Els bastons tenen una proteïna anomenada rodopsina que pateix canvis amb la llum i, per aquest motiu, quan hi ha un canvi en la quantitat de llum que es percep, la rodopsina s’ha de regenerar, però triga uns quants segons a fer-ho. Per aquest motiu, es pot tenir la sensació momentània de pèrdua de visió.

Amb l’edat aquesta regeneració acaba empitjorant, tornant l’adaptació a la foscor més lenta. Per tant, quan arribem a un túnel amb poca il·luminació o directament sense ella, es recomana reduir la velocitat, mantenir la distància entre els cotxes i senyalitzar de la millor manera possible el nostre vehicle.

CAL SABER

Un bon nivell de rodopsina

Per tal d’aconseguir mantenir un bon nivell de rodopsina és recomanable ingerir-la gràcies als aliments o també a través de suplements alimentaris. La rodopsina deriva de la vitamina A i es troba en diversos productes, com ara la llet, la mantega. la pastanaga, el bròquil, els espinacs, el meló, el mango, l’albercoc, el pollastre, el gall dindi i el peix.

tracking