La vitamina D és essencial per al metabolisme fosfocàlcic i per a la densitat òssia. La seva carència es relaciona amb el raquitisme, malalties cardiovasculars, malalties autoimmunes i malalties mentals. En els últims anys, també s’ha relacionat la seva deficiència amb un augment en la incidència d’alguns càncers o amb un pitjor pronòstic dels mateixos, encara que no s’hagi trobat ni una causa directa ni una millora mitjançant el tractament amb aquesta vitamina.
Com s’obté? Quina relació té amb la pell i el sol?
El 10% s’obté mitjançant la ingesta dietètica, el 90% restant se sintetitza a la pell gràcies a l’acció de la radiació ultraviolada B (UVB). La radiació ultraviolada A (UVA) no té acció sobre la síntesi de la vitamina D. El sol emet radiació UVB i UVA. Les cabines de bronzejat pràcticament només emeten UVA, un 95-98,5%, sent la quantitat d’UVB ínfima. Per aquest motiu, fer UVA no posseeix cap efecte beneficiós sobre l’organisme pel que fa a vitamina D.
La quantitat que tenim a l’organisme varia segons els següents paràmetres: dieta, estació de l’any, hora del dia, clima, pol·lució, localització geogràfica, superfícies reflectores, estil de vida, activitat a l’exterior, fotoprotecció, suplements dietètics, tipus de pell i edat.
Quanta es necessita al dia?
Es calcula que són necessàries unes 1.000-2.000 unitats internacionals (UI) de vitamina D al dia per cobrir les necessitats de l’organisme i d’aquesta manera disminuir el risc de malalties relacionades amb el seu dèficit en les latituds europees. La quantitat de vitamina D que se sintetitza a través de la radiació UVB s’adquireix sobradament només caminant pel carrer.
Els protectors solar fan que se’n fabriqui menys?
No hi ha cap evidència científica que l’ús de protectors solars faci disminuir clarament la síntesi de vitamina D a la pell, per això no s’han d’evitar per millorar de forma hipotètica la quantitat que es fabrica. Sí que hi ha nombrosos estudis que relacionen l’exposició a la radiació ultraviolada i l’augment en la incidència de tots els tipus de càncers de pell més freqüents.
Sense sol, com en puc obtenir?
L’Acadèmia Americana de Dermatologia i el Consell Nacional per a la Prevenció del Càncer de Pell dels Estats Units recomanen que la vitamina D s’obtingui mitjançant la dieta i mai mitjançant l’exposició solar sense protecció, ja que els riscos associats a la mateixa superen de molt els beneficis metabòlics. De totes maneres, a la península Ibèrica, només caminant pel carrer la quantitat de radiació UVB que rebem és suficient per sintetitzar la quantitat necessària, sense que s’hagi de prendre el sol.