Ales venes normals, les vàlvules situades a les parets internes mantenen la sang en moviment, procurant el seu correcte retorn del cor. En canvi, a les varius les vàlvules no funcionen adequadament i la circulació s’alenteix. Fet que provoca que les venes s’eixamplin i es dilatin. Per tractar-les és primordial fer un diagnòstic fiable amb un Eco-Doppler en color.
Són una manifestació de la insuficiència venosa crònica que provoca certes molèsties i suposa un trastorn estètic. Tres de cada quatre dones se’n veuen afectades. Els homes es veuen afectats amb menys freqüència (1,5 homes de cada 4) i solen ser d’origen genètic i es veuen agreujades per sedentarisme, obesitat o bé per estar moltes hores dempeus.
Fins fa poc, les varius de mida més gran, les varius tronculars, tenien com a únic tractament la intervenció quirúrgica amb anestèsia epidural o anestesia general, en la qual s’extirpava la vena afectada. Avui en dia, gràcies a la tècnica ELAF (Endolàser Foam Ablation), podem eliminar les varius de calibre superior a 7 mil·límetres d’una forma segura, definitiva i còmoda sense necessitat d’intervenció quirúrgica ni postoperatori. Permet veure resultats immediats amb una única sessió.
En què consisteix?
L’ELAF combina dues de les tècniques més habituals en el tractament de les varius per sumar els avantatges d’ambdues:
- Endolàser
- Microespuma
S’aplica de manera localitzada la quantitat exacta de microespuma a l’interior de la vena afectada i seguidament es reforça l’efecte d’aquesta espuma mitjançant l’acció d’un làser de baixa potència, tancant així i de forma definitiva la variu.
Solament és necessari anestesiar el punt d’entrada de la pell i en utilitzar un làser de baixa potència no es necessita anestesiar tot el trajecte de la vena. Tampoc provoca ni dolor ni cremades, ni marques ni hematomes.