La cataracta secundària
Amb el temps, és possible que algunes cèl·lules residuals es dipositin a la càpsula posterior
Un cop hem estat operats de cataractes és possible que un dia l’oftalmòleg ens digui que patim una cataracta secundària. Què és i per què apareix? El cristal·lí està format per un nucli, una escorça i una càpsula. Quan s’opera de cataractes es realitza una capsulorexis, és a dir, s’obre una finestra a la càpsula anterior del cristal·lí. A través d’ella s’extrau el nucli i l’escorça. La resta no es toca per tal d’introduir-hi la lent intraocular que permet veure-hi de nou. Amb el temps, és possible que algunes cèl·lules residuals es dipositin a la càpsula posterior, provocant una opacitat que afecta la visió. D’això se’n diu cataracta secundària.
La seva neteja es pot fer a través d’un làser YAG, de forma ambulatòria en qualsevol clínica que disposi d’aquest tipus de tractament. El làser YAG s’adapta a la làmpada de fendidura i, després d’aplicar anestèsia a l’ull afectat del pacient, es realitza el tractament, que és indolor, molt segur i amb resultats immediats.
Un cop finalitzat el tractament, el pacient nota una visió borrosa, de forma transitòria, provocada per la dilatació de la pupil·la. Aquest efecte pot durar entre una i tres hores. Per aquest motiu es recomana anar acompanyat al tractament. És possible, a més, que el pacient pugui tenir mal de cap just després de la intervenció.
Finalment, caldrà fer una revisió posterior al tractament per tal de valorar la seva efectivitat.
Oftalmòleg