7 DIES

Refredats d'estiu

SALUT. De l’ús intensiu de l’aire condicionat fins als hàbits poc saludables, diversos factors contribueixen que els constipats també apareguin en aquesta època.

cal cuidar el sistema immune amb una bona alimentació

Cal cuidar el sistema immune amb una bona alimentació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quan pensem en refredats, el primer que ens ve al cap és la tardor o l’hivern, quan les temperatures són més baixes. No obstant això, els refredats a l’estiu són més habituals del que podríem pensar. Hi ha diversos factors que contribueixen a la seva aparició:

1. Canvis bruscos de temperatura. Les transicions freqüents entre ambients molt calorosos a l’exterior i ambients molt frescos a l’interior, principalment a causa de l’ús de l’aire condicionat, poden debilitar el sistema immunitari i fer-nos més susceptibles a les infeccions. Els aparells de climatització assequen l’aire, fet que pot irritar les vies respiratòries i facilitar l’entrada de virus. A més, poden ser una font de propagació de microorganismes si no es mantenen i netegen adequadament.

2. Defenses més baixes. Durant l’estiu, és fàcil caure en hàbits poc saludables, com mala alimentació, excés d’alcohol o descans insuficient. Aquest cúmul de factors pot debilitar el sistema immunitari i fer-nos propensos a les infeccions.

3. Viatges i aglomeracions. Les vacances d’estiu sovint impliquen viatges i la convivència amb grups nombrosos de persones en aeroports, estacions, restaurants... tot plegat facilita la transmissió de virus.

Tot i que els refredats són difícils d’evitar completament, hi ha mesures que es poden prendre per reduir-ne el risc:

1. Mantenir una bona higiene. Rentar-nos les mans freqüentment amb sabó i aigua durant almenys 20 segons, i evitar tocar-nos la cara, especialment els ulls, el nas i la boca, amb les mans no rentades.

2. Cuidar el sistema immunitari. Mantenir una dieta equilibrada, rica en fruites i verdures que aportin vitamines i minerals; dormir entre 7 i 9 hores cada nit; i hidratar-nos bé, especialment en els dies més calorosos.

3. Evitar els canvis sobtats de temperatura. Ajustar l’aire condicionat a una temperatura moderada i no exposar-nos directament al flux d’aire fred, i portar sempre una jaqueta lleugera o una bufanda per protegir-nos del fred en espais amb aire condicionat intens.

En cas de contraure un refredat a l’estiu, els tractaments són similars als que apliquem durant l’hivern. Es recomana dormir i descansar tant com sigui possible perquè el cos pugui combatre la infecció, beure molta aigua, sucs de fruita, i infusions per mantenir-nos hidratats i ajudar a descongestionar les vies respiratòries, i prendre analgèsics com el paracetamol o l’ibuprofèn per alleujar els símptomes. Els descongestionants i els antihistamínics també poden combatre la congestió nasal.

Els aparells de climatització poden irritar les vies respiratòries

tracking