Tecnologia - 7 DIES

Un comandament a distància en un xiclet

L'ús de l'aparell s'estén a tota la població

Un comandament a distància en un xiclet

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Que la tecnologia avança a passos de gegant no és cap novetat, però que algú tingui la possibilitat de controlar moviments exteriors amb un xiclet és una proposta que canviaria l’accessibilitat de milers de persones amb mobilitat reduïda. ChewIt ha estat la idea del barceloní Pablo Gallego, que als vint-i-cinc anys vol que el seu invent es tradueixi en “un benefici per a la vida d’altres persones”, assegura el jove. El seu projecte: una espècie de comandament a distància en forma de xiclet que s’introdueix a la boca per controlar distints aparells prescindint de les extremitats i, també, facilita “interaccions discretes” a múltiples contextos. Les aplicacions de ChewIt se centren en els usuaris de les cadires de rodes amb motor. “La privacitat” que ofereix és una de les característiques que el diferencia de la resta de dispositius com són els jocksticks i els sip and puff ideats per a persones amb paràlisi de coll cap a baix. Tots aquests sistemes requereixen mantindre una de les mans ocupades o realitzar un esforç superior a la proposta de Gallego. I, aleshores, com l’usuari dona les ordres? Amb ChewIt és possible programar que una cadira de rodes es posi en funcionament quan l’usuari mossega el xiclet o que giri cap a un costat o l’altre quan el col·loca en posició esquerra o dreta dins la boca.

Però, el seu ús no només és per a gent amb problemes de mobilitat, sinó que les possibilitats de l’aparell s’estenen a tot­hom. L’inventor comenta que, per exemple, també el pot fer servir un motorista que guarda el seu telèfon mòbil a la butxaca i necessita atendre o declinar una trucada en meitat del trajecte. De moment, ChewIt ha demostrat el seu funcionament i s’espera que formi part d’una investigació aplicativa d’entre deu i vint usuaris. S’espera que aquest procés ajudi a acabar de perfeccionar el dispositiu i sigui el motor d’entrada al mercat. Gallardo pronostica que si troba inversors “podria llançar-lo en un termini d’entre sis mesos i un any amb un preu per sota dels mil euros”. El projecte està emmarcat en les investigacions d’Aumented Human Lab –fundat per Suranga Nanayakkara–, un laboratori que estudia les interaccions entre l’home i les màquines.

CAL SABER

APLICACIONS EN EL MÓN VIRTUAL La tecnologia IMU (unitat de mesurament inercial) analitza la posició i orientació d’un objecte mitjançant una combinació de sensors: acceleròmetres i giroscopis, els mateixos que utilitza l’aplicació coneguda mundialment i que va causar furor durant mesos als carrers Pokémon Go. De la mateixa forma, ChewIt pot ser el pont a altres interaccions entre el món real i el digital.

tracking