Al’smartphone hi cap tota la vida del seu amo. Des de les seves converses de WhatsApp (o Telegram) fins a les seves dades bancàries o els números de telèfon de companys, familiars i amics. Per això és fonamental prendre les mesures necessàries per evitar que tota aquesta informació caigui en males mans. N’hi ha prou de seguir cinc consells:
Protegir l’accés
Els telèfons intel·ligents actuals compten amb una enorme quantitat de sistemes de verificació pensats perquè ningú que no sigui el propietari del dispositiu pugui emprar-los. Des de les clàssiques contrasenyes numèriques, fins als patrons, el lector d’empremta digital o, en els models més recents, el desbloqueig facial. Així mateix, és important canviar les contrasenyes dels serveis digitals que emprem, com ara xarxes socials o correu electrònic, almenys una vegada cada sis mesos. Una bona contrasenya ha de tenir una longitud considerable i ser intel·ligible. L’usuari no ha d’utilitzar en cap cas una paraula que tingui a veure amb ell, com seria el seu mes de naixement o el seu nom. També ha de comptar amb números, lletres i signes especials, com serien asteriscos o símbols del dòlar.
Mantenir-lo actualitzat
Les actualitzacions de les aplicacions i dels sistemes operatius són crucials per a enfortir la seguretat del terminal. Normalment, les noves versions venen acompanyades de solucions de bretxes obertes que poden ser explotades pels cibercriminals. Per això, es recomana no deixar passar el temps i realitzar l’actualització en el mateix moment en què està disponible.
Fer còpies de seguretat
Les còpies de seguretat permeten protegir la informació de l’usuari i evitar que, per un error, deixi de tenir-la a la seva disposició. L’opció es pot activar de manera ràpida i fàcil des de la secció d’Ajustos del telèfon, on també es pot fixar la periodicitat de la còpia.
Apps per canals oficials
Les apps han facilitat notablement la vida de l’usuari. No obstant això, els experts en ciberseguretat recomanen tenir molta cura abans de descarregar-les, ja que poden allotjar virus informàtics i robar el control o la informació que s’emmagatzema en el dispositiu. Una de les tècniques més habituals dels criminals que treballen amb apps és la falsificació de plataformes populars per aconseguir més descàrregues. Per això és determinant fixar-se molt que l’aplicació que volem descarregar és l’original. Això es pot veure comprovant el nombre de descàrregues o les ressenyes d’altres usuaris. Així mateix, és imprescindible descarregar sempre les aplicacions des de les botigues oficials.
Verificació en dos passos
També s’anomena autenticació de dos factors, i gràcies a ella el nostre compte tindrà una capa de protecció addicional si ens roben la contrasenya. Amb aquest sistema, se’ns demanarà un codi addicional a més de la contrasenya. Generalment, rebrem el codi per SMS o e-mail.