Els riscos de les monedes virtuals
La creixent popularitat d’aquests diners virtuals ha fet que cada vegada més delinqüents els utilitzin per cometre delictes
El 2021 quedarà marcat en els llibres d’història com l’any en què es va accelerar l’adopció generalitzada de les criptomonedes. No obstant això, la creixent popularitat d’aquests diners virtuals també ha fet que cada vegada més delinqüents els utilitzin per cometre delictes. Així, aquest tipus de robatoris i estafes van moure l’any passat un total de 14.000 milions de dòlars en transaccions il·lícites, un màxim històric que destapa un informe de la plataforma Chainanalysis.
Els principals delictes comesos l’any passat amb criptodivises van ser estafes, robatori de fons i finançament de grups terroristes. Els 14.000 milions de dòlars registrats suposen un augment del 79% en relació amb el 2020, quan el volum va ser de 7.800 milions. L’anterior màxim històric es va donar el 2019, quan aquests delictes van aconseguir extreure fins a 11.700 milions.
Els ingressos produïts a través d’estafes van augmentar un 82% fins a assolir els 7.800 milions de dòlars. En molts casos es tractava de projectes que aparentaven ser legítims per acabar robant els inversors. Un dels més coneguts va ser la criptomoneda llançada per uns desconeguts aprofitant l’èxit mundial de la sèrie coreana El juego del calamar, que va aconseguir atreure gairebé tres milions de dòlars en inversions de gent de tot el món per després desaparèixer amb aquests diners sota el braç.
D’altra banda, el robatori de criptomonedes es va disparar un 516% en relació amb el 2020 i va moure uns 3.200 milions de dòlars.
“L’abús criminal de les criptodivises crea enormes impediments per a la seva contínua adopció, augmenta la probabilitat que els governs imposin restriccions i, el que és encara pitjor, victimitza persones innocents de tot el món”, relata l’avanç d’aquest informe global, que es publicarà en tota la seva extensió el proper mes de febrer.
No obstant això, l’estudi de Chainanalysis assenyala que l’augment de la criminalitat amb criptomonedes ha estat molt menor si es compara amb el creixent ús d’aquests actius virtuals. Totes les transaccions registrades per aquesta plataforma van moure 15.800 milions de dòlars, la qual cosa suposa un augment del 567% en relació amb el 2020.
Aquesta important consolidació de l’ús lícit de criptomonedes és la que fa que, veient la imatge en general, la quota d’activitats il·legals representi tan sols un 0,15% del total, la més baixa registrada fins avui. En els últims quatre anys aquesta taxa va ser de l’1,42%, 0,76%, 3,37% i 0,62%, respectivament.
Chainanalysis, empresa especialitzada a assessorar sobre blockchain i el món cripto, especifica que aquesta xifra de delictes i estafes “és probable que augmenti” a mesura que es detectin més comptes il·lícits. Així doncs, el seu informe no ofereix una visió exacta però sí una aproximació a una delinqüència que “s’està convertint en una part cada vegada més petita de l’ecosistema de la criptomoneda”.