Tema de la setmana - 7 DIES
Tothom es prepara per la diada
Cada 8 de setembre la població viu Nostra Senyora de Meritxell de maneres molt diverses
Cada 8 de setembre el país s’omple de joia, i de ben segur que aquest dissabte també ho farà. És la festa de les festes” comenta mossèn Ramon, rector de Canillo. La Diada de Nostra Senyora de Meritxell és una celebració esperada per a molta gent, ja sigui per estar al costat de la Verge o per a poder gaudir d’un dia de festa. “És una jornada preciosa. Nosaltres aprofitem amb la colla d’amics i pugem a veure el mossèn, a gaudir de les activitats i a venerar la nostra patrona”, explica Rosa Massó, de 75 anys. Com ella, jubilats i famílies s’apropen al santuari en aquest dia, tan present al calendari del país. “Els joves tenen el costum de pujar perquè ho han rebut dels avis, i hi són fidels, però també hi ha gent gran que hi puja amb les residències”, diu el mossèn.
Tot i així, la celebració comença uns dies abans, amb actes com la processó de torxes des del monument dels Pariatges, la celebració de l’eucaristia, un piscolabis de germanor a tots els pelegrins i el ball de festa major a la plaça del poble de Meritxell. “Els quatre gats que érem en els meus inicis ara són milers, i el comú de Canillo sent molt seva aquesta vetlla”, explica. Al dia següent, des de les 7 del matí fins a les 12 de la nit les portes de l’església s’obren per a tothom. Durant la jornada es celebren la missa de l’Aurora, la dels ainistes, la Major i la Vespertina. “A la tarda hi té lloc el concert popular dels Petits Cantors, que omple la basílica de gom a gom”, assegura mossèn Ramon. A més, el Govern ofereix transport gratuït fins a les 21 hores per a totes aquelles persones interessades a viure la Diada nacional al santuari.
Però què fa la resta de població durant la diada nacional? Hi ha qui aprofita el mes de setembre per venerar la Verge i no haver d’anar-hi el dia 8. “El meu marit i jo anem sovint al santuari, però per la Diada no ho fem perquè ens atabalem força”, comenta Conxita Marín, de 63 anys. De fet, segons explica el rector de Canillo, són nombroses les famílies que pugen els diumenges a “complir amb Meritxell”. D’altres com en Ricard Gutiérrez, cambrer a una de les franquícies de restauració més conegudes, ho tenen clar. “Per la Diada penso descansar i no fer res, ja que és festiu i el restaurant tanca”, comenta. Així mateix, assegura estar comptant les hores perquè sigui dissabte. “Tinc festa dos dies a la setmana, però quan hi ha un dia més de descans s’agraeix molt”, diu il·lusionat.
Qui no té la mateixa alegria és la Mia, de 8 anys, que aviat ha de tornar a l’escola. “Està una mica trista perquè ja s’acaben les vacances i hem de tornar a la rutina”, assegura la seva mare, Eva Garcia. I és que milers de nens estan pendents de la tornada a l’escola. “Aquest any aprofitarem per quedar-nos a casa i preparar les motxilles”, argumenta Marta López, mare de l’Arnau i la Paula, bessons de 7 anys. “Normalment apuràvem les vacances fins a l’últim moment, però aquest any no paga la pena perquè cau en dissabte i dilluns ja comencen l’escola”, puntualitza l’Òscar Martínez, pare dels bessons.
La Diada és, sense dubte, una jornada que aprofita tothom, tot i que cadascú ho fa a la seva manera. Finalment, les hores passen i la jornada de Nostra Senyora de Meritxell acaba. “Tancar la porta de l’església del santuari és el meu gran moment on pouo totes les energies per lluitar en l’educació dels infants i joves. Sense Meritxell, crec que hauria tirat la tovallola més d’una vegada. La festa del 8 de setembre em permet compartir el que tant estimo d’ella”, confessa mossèn Ramon.