Tema de la setmana - 7 DIES
Consciència per reciclar
L’espai que ocupen els cubells és clau per reciclar, o no Els més joves copien els hàbits de separar dels pares
El plàstic, al groc; el vidre, al verd; i el paper i el cartó, al blau. La teoria se sap, però quina és la pràctica de reciclatge diari? “La veritat és que tal com anem avui en dia, amb el treball i tot, no és fàcil reciclar. És més còmode posar-ho tot a la mateixa bossa”, relata Magda, veïna de la capital de 59 anys. La facilitat de portar a terme el reciclatge i el lloc que ocupa a casa són alguns dels motius pels quals es recicla menys. “L’altre dia parlava amb la meva filla que els cubs per reciclar ocupen molt i que has de tenir un lloc a casa, i no és còmode reciclar, però si et posen els contenidors a prop i t’ho faciliten, tu a casa també ho faràs”, explica Gala, escaldenca de 46 anys. La proximitat de les deixalleries separades són alguns dels motius inherents en la decisió de reciclar o no a les cases. “Des que tinc prop de casa els contenidors doncs intento reciclar més, sobretot plàstic”, afegeix la Magda.
L’objectiu de les campanyes de sensibilització del reciclatge, com Recicla’ns però bé, portades a terme pel Govern és no sols conscienciar de la importància de separar els residus que es generen a les llars, sinó llençar-los cadascun a la seva deixalleria, per facilitar així la tasca del reciclatge. “Tothom sap que el groc és per al plàstic, el verd per al vidre i el blau per al cartó i el paper. Potser fa temps sí que podia passar, però dubto que algú s’equivoqui a hores d’ara. Una altra cosa és si es recicla o no”, assegura Gala.
A les escoles la tasca de sensibilització ha estat molt important. “Cada any ens fan xerrades de la importància de separar les deixalles, però no crec que per a tots siguin eficaces”, relata Eva, jove de 15 anys de la capital. “Jo crec que si des de petits ens acostumem a fer alguna cosa, llavors ja se’ns queda al cap. A casa reciclem des de sempre”, assegura la Paola, una altra jove de 15 anys d’Andorra la Vella. No obstant això, el costum a les famílies de reciclar és clau perquè els joves copiïn l’actitud. “Si els pares no ho fan, per nosaltres mateixos no ho fem”, sentencia la Míriam, jove de 16 anys d’Andorra la Vella. “Jo ho vaig intentar durant un mes a casa. No m’aficiona tenir tres cubells diferents i es perd molt temps. Prefereixo fer deures a perdre el temps reciclant”, assegura Killian, jove de 15 anys de la capital. “Jo crec que els joves, depèn de les ganes que tingui cadascú i de les famílies. No tots som conscients”, afegeix el Cielo, jove de 13 anys de la capital.
El reciclatge a les cases també ve acompanyat de reduir la producció de deixalles. “Cada vegada produïm més deixalles. Jo crec que no som conscients del tot de la necessitat de reciclar per això, i m’hi incloc”, afegeix la Magda. “La gent no és conscient que s’ha de consumir menys productes envasats, que generen residus per així generar menys deixalles”, explica la Maria del Carme, escaldenca de 72 anys. Fer la compra de productes a pes, anar a comprar amb bosses de tela reutilitzables o comprar la carn i el peix al taulell de la carnisseria i peixateria són alguns dels hàbits dels qui han decidit no solament reciclar, sinó produir menys deixalles. “La meva mare sempre que va a comprar ho fa amb bosses de tela i a més compra a la carnisseria amb aquest paper reutilitzable, ja no compra safates”, assegura la jove Eva. “Al final t’adones que no sols és menys feixuc reciclar, sinó que et surt millor de preu inclús”, afegeix la Maria del Carme.
Objectiu: no generar residus
El moviment Zero Waste lluita perquè a totes les llars del món es produeixin zero residus. “Quan vaig a comprar intento que la compra sigui conscient, en la manera en què estan envasats els aliments. El meu objectiu és zero waste”, diu la Maria del Carme, escaldenca de 71 anys. Un objectiu al qual algunes cases ja s’han afegit, com és el cas d’unes amigues de Barcelona que van aconseguir no produir residus no orgànics al seu pis compartit.