Remar en la mateixa direcció

El Team Building són activitats que cohesionen equips, fomenten la comunicació i la implicació

Remar en la mateixa direcció

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els empleats d’una empresa han de treballar amb diverses àrees i persones diàriament, una tasca que a vegades resulta complexa si no hi ha una bona entesa entre equips o un bon ambient laboral. El Team Building, o la cohesió d’equips, és una eina molt eficaç que ajuda a construir i millorar aquestes relacions internes amb un impacte positiu en l’assoliment d’objectius comuns i l’èxit d’un negoci. Cristian Fernández, director de persones i cultura d’Andorra Telecom, explica quin objectiu persegueixen amb aquestes activitats: “Es tracta de transmetre a l’organització que estem tots dins d’un mateix vaixell. El que es detecta dins les organitzacions quan fa temps que no fas activitats o tallers és que la gent s’allunya una mica i s’orienta només als processos.” Situacions en què la gent al final perd de vista que tots són companys i que “el que hem de fer és tenir aquesta empatia i esperit de comunicació”, afirma. A Andorra Telecom han fet alguna escapada a Grandvalira, on l’activitat consistia a construir un iglú entre diferents departaments per tal d’afavorir que la gent entrés en un entorn fora del context laboral i alhora establissin relacions entre ells. Fernández creu que el Team Building “ajuda a empatitzar i a tenir més esperit de comunicació amb els companys, són situacions que acaben sent molt productives i que val la pena impartir”.

Marc Cornella, director de gestió de persones de Vall Banc, exposa que en el seu cas, “tradicionalment hi havia bastants problemes de comunicació entre l’àrea de control i negoci. El fet de dur a terme aquest tipus d’activitats fa entendre a l’altre departament el treball que realitza cadascun de nosaltres i amb aquestes activitats es genera un millor clima laboral”. A banda de presentacions o activitats esportives, han fet sessions de roll playing, on el joc consistia que “el gestor havia de fer una presentació de l’entitat i havia de convèncer d’altres persones de l’empresa que feien de client amb un paper assignat i predeterminat”. D’aquesta forma, comenta Cornella, s’implica persones d’altres àrees; una forma de treball transversal dins la companyia. Per al director de gestió de persones, fomentar aquest tipus d’activitats a Vall Banc és sinònim de “millorar les habilitats relacionals pel que fa a comunicació, actitud i interacció de les persones, crea més motivació i fomenta la innovació i la implicació de tothom”.

ACTIVITATS

Aquests exercicis de cohesió laboral són d’allò més variats i es poden dur a terme, o bé dins la pròpia empresa, o bé contractar el servei de forma externa per tal de sortir de la rutina. A Andorra existeixen diverses opcions que tenen el focus posat en el fet que els equips aconsegueixin un objectiu comú. Algunes d’aquestes activitats són les que presenta Zero Límits, agència de viatges d’aventura i activitats al país, on el seu gerent, Gonçal Rodríguez, detalla la seva tasca: “Nosaltres oferim activitats a la muntanya, com raquetes de neu, quads o orientació, per tal que l’equip treballi de forma conjunta i assoleixi l’objectiu. Els donem un GPS, una brúixola i coordenades cartogràfiques perquè trobin tres tresors.” Per tal de valorar els punts, que els posa l’àrea de recursos humans de l’empresa, tenen diferents àrbitres amagats al llarg de la zona que van controlant el que fa cada membre de l’equip i porten la puntuació de cadascun d’ells per determinar qui passa la prova i qui no.

A vegades es viuen situacions on el lideratge trontolla i canvia de mans. Dins d’una empresa seria motiu de conflicte, però en estar fora de l’ambient laboral, i duent a terme una activitat diferent que implica tot l’equip, el resultat és diferent. “El que sempre em sorprèn és que a cada equip hi ha un líder i un sublíder, i si el líder falla, el segon agafa el relleu d’aquest. Normalment dins l’empresa això crearia conflictes, però aquí a la muntanya s’ho prenen bé, inclús riuen”, confessa, i prossegueix remarcant que veu com “no tenen por de superar el responsable de l’empresa, aquí tenen el valor de dir-li en què s’han equivocat i com fer-ho millor”.

Una altra forma de posar a prova la cohesió d’un equip és amb un exercici d’estratègia. Maria Armengol, fundadora de l’Scape Room Toca el dos, opina que “és una bona manera de veure els rols que té cada persona. Nosaltres notem l’evolució de l’equip, des que entra fins que surt la interacció ha canviat. Les persones que venen a participar senten que formen part d’alguna cosa, que hi ha un equip i que no estan soles. Guanyen confiança”.

El Team Building també es pot practicar dins l’empresa, no cal contractar els serveis d’una empresa externa per fomentar la comunicació i la implicació laboral. “Tenim la sala Google, que anomenem així perquè és una sala on hi ha una màquina de cafè que fa tota mena de cafès, hi ha una màquina de dards, tenim un televisor, música... És una sala que presta molt a la comunicació de caire més informal, que la gent pugui anar a relaxar-se i a pensar”, exhibeix el director de gestió de persones de Vall Banc. Per la seva banda, el director de persones d’Andorra Telecom presenta algunes de les sessions que duen a terme a l’empresa, on equips de treball de diferents departaments formen equips de 15 a 20 persones, “per tal de jugar a diversos jocs, com ara muntar teles d’aranya o preguntes com “si marxéssiu a una illa en un vaixell, quines prioritats tindríeu com a grup?”, una forma diferent de reflexionar com a equip aquells projectes que tenen entre mans.

Remar en la mateixa direcció

tracking