Menjar per descansar
Es recomana anar al llit dues hores després de sopar
L’alimentació és un tema cabdal en el dia a dia. L’organització dels àpats pot provocar maldecaps, sobretot quan s’arriba a casa a la nit i l’endemà s’ha d’anar a treballar d’hora. Les ganes de menjar i anar-se’n al llit a descansar immediatament apareixen, però s’han de tenir en compte uns tempos una vegada s’ha sopat per no tenir cap problema de salut. “Menjar tard, per exemple, passades les deu no és un inconvenient, el problema són les hores que es deixen entre que se sopa i es va a dormir. El recomanat és menjar dues hores, mínim, abans d’anar al llit”, explica la nutricionista Marta Pons.
L’horari més habitual per sopar és entre les vuit i les nou, però segons Pons “no es pot establir una hora concreta estàndard per a tothom”, ja que sempre hi pot haver excepcions en funció de la professió i els horaris de feina. “Tenint en compte els ritmes de la persona i la producció d’hormones, es tenen uns hàbits alimentaris o uns altres. Un exemple són els bombers o policies que treballen de nit o matinada, aleshores han de seguir unes rutines diferents”, comenta Pons. Tot i això, la gran majoria de persones que tenen un horari estàndard, com el cas de la Jennifer Mestre, el Josep Martos i el Marc Sociats, sopen pels volts de les hores recomanades. “Menjo a dos quarts de deu i me’n vaig al llit al cap d’una hora i mitja”, indica la Jennifer Mestre, mentre que el Marc Sociats, que sopa a les nou, diu que “allargo una mica més la nit i me’n vaig a descansar passades les dotze”.
PROBLEMES
En el cas que aquests intervals no es respectin es poden generar una sèrie de conseqüències negatives en l’àmbit digestiu i també de dormir de manera correcta. “Es poden produir problemes per al bon funcionament de l’aparell digestiu, de descans i, a més, en dormir com que ens posem en posició horitzontal es poden provocar refluxos”, assegura Marta Pons.
Per evitar aquests inconvenients, a part de respectar les hores de digestió també s’aconsella menjar aliments que es dissolguin ràpid a l’estómac. “Tot i que no hi ha una recomanació per a tothom a l’hora de sopar, en general es busquen aliments de fàcil digestió com fets al forn o a la planxa, a diferència dels fregits, que tarden més a digerir-se.” Un tipus d’alimentació que segueix en Josep Martos, que es fa un “plat suau, amb una patata bullida i una mica d’embotit”, igual que la Jennifer Puig, que sopa “llegum, pa integral i una mica de carn o peix a la planxa”, diu.
Però les pastes i arrossos són dolents si es prenen per sopar? Marta Pons explica que l’alimentació a la nit també “depèn de l’objectiu de cada persona”, ja que “si es vol aprimar es recomana menjar aliments rics en carbohidrats al matí i no a la nit. Però als nens, com que es vol que creixin, se’ls posa pasta i arròs per sopar, però no una carbonara, sinó una sopa de pasta, per facilitar la seva digestió i aportar els mateixos nutrients”. Un altre dels problemes que es poden derivar de menjar i anar a dormir tard és picar després de sopar. Marc Sociats, que comenta que a la nit “menjo sense atipar-me, una verdura bullida acompanyada de carn”, en anar-se’n a dormir més tard de les dotze diu que acostuma “a menjar un iogurt, formatge, unes galetes o unes torrades petites per no tenir la sensació de tenir l’estómac gaire buit”. Davant aquest hàbit, Pons indica que pot arribar a ser un “problema perquè normalment es tira cap al dolç, com la xocolata, i això eleva els nivells d’insulina i és més fàcil que es transformi en greix”.
L'EDAT NO ÉS CAP OBSTACLE
A mesura que passen els anys hi pot haver la percepció que l’estómac es va fent petit i cada vegada costa més fer la digestió, però no és ben bé el cas. Marta Pons assegura que “el sistema digestiu no depèn dels anys, sinó de com està acostumat. La gent gran que ha estat molt menjadora al llarg de la seva vida pot tolerar més quantitat d’aliments, i la que no ho ha estat, al revés”.