Gràcies, però aquest regal no m'agrada

Hi ha webs per intercanviar objectes lletjos

Gràcies, però aquest regal no m'agrada

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

S‘han acabat les festes de Nadal i això significa tornar a la rutina i deixar enrere els menjars copiosos, les begudes a tota hora i els dies de vacances, però també és el moment en què molta gent s’adona que pràcticament ja no s’hi cap al pis. Els regals que han portat l’amic invisible, el tió, el Pare Noel i els Reis Mags, sense tenir en compte si hi ha algun aniversari enmig d’aquestes dates, s’acumulen en bosses i caixes. I tot i que és una alegria tenir coses noves, a vegades les sorpreses també poden ser frustrades. “Cada any tinc un regal força lleig... Tinc una tieta aficionada a fer figuretes de porcellana i per Nadal en regala una a cada membre de la família. És un detall perquè hi ha dedicat molt temps, però ni m’agraden ni sé què fer-ne. En tinc una caixa plena al traster”, diu entre rialles Marisa Folgueira, veïna d’Escaldes. Un dels típics detalls que es fan quan no se sap què regalar són els anomenats “què-en-faig” o més coneguts amb el castellanisme de “pongos” (provinent de la frase: “¿Y esto dónde lo pongo?”) que acostumen a ser elements decoratius i peces que no serveixen per a res i que tenen un aspecte peculiar. “Per un amic invisible em van regalar un plat de Benidorm d’aquests colorits i horribles. Vaig ser una mica mal educat, però vaig dir que per gastar-se els diners amb això podien haver-me comprat un dècim de la loteria de Nadal, que em feia més servei” explica Joan Ros, de 76 anys.

La crisi econòmica ha provocat que l’amic invisible hagi de ser més creatiu i l’intercanvi d’aquest tipus d’objectes agafi cada vegada més popularitat a l’hora de fer petits regals com passa amb l’amic invisible, per exemple. “Amb els col·legues cada any havíem de pensar què regalar, que no sobrepassés un pressupost... fins que vam arribar a la conclusió que potser era millor regalar coses que tinguéssim a casa i no féssim servir. I sempre riem moltíssim” assegura Pol Niubó, de 24 anys, que va rebre un peluix d’unicorn que fa soroll. Les xarxes socials també estan afavorint que l’adquisició o intercanvi dels “pongos” es pugui fer en línia i arribi a tot el món gràcies a plataformes i webs on els usuaris poden publicitar allò que no volen.

I ARA, QUÈ EN FAIG?

Però què es pot fer amb aquests regals inútils, lletjos o que simplement no es faran servir mai? Les pràctiques més habituals són bescanviar-los o guardar-los en algun lloc que no sigui visible fins que es decideixi què cal fer-ne, com és el cas de Folgueira. “Tot i que després vas acumulant i tens el problema però multiplicat” diu. Tanmateix, d’altres ho tenen clar. “Com que guardar-ho només fa que ocupar espai, quan van marxar els amics el plat de Benidorm va anar a parar a la brossa”, comenta Ros.

Llençar-lo és l’alternativa més radical que es pot fer quan es rep un regal que no agrada, però una altra manera de desfer-se d’un objecte no desitjat és donar-lo discretament a una altra persona. “A mi em sap greu llençar coses que no m’agraden. Així que quan tinc algun regal que no he obert i tinc un aniversari, per exemple, el regalo a una altra persona, sempre i quan no sàpiga que és un regal que m’havien fet anteriorment” afirma Roser Giró, veïna d’Andorra la Vella, tot i que admet que a vegades li fa una mica de vergonya allò que pugui pensar l’altra persona si ho descobreix. “Cada any tinc tovalloles de bany i moltes estan per obrir, així que les vaig regalant” detalla. Aquesta pràctica és més habitual del que sembla, i fins i tot hi ha una paraula en anglès per definir-la: regifting. “Hi ha qui ho considera garreperia. Jo ho veig com una manera de reutilitzar una cosa” assegura Giró. En el cas de les joguines o la roba, una de les pràctiques més habituals és la donació a organitzacions destinades a aquest fi. “Hi ha nines que les meves filles ni obren. Estan per estrenar. Així que al final les dono a Càritas i a altres ONG” explica Marisa Folgueira.

Les noves tendències també han afavorit que alguns perdin la vergonya i posin a la venda aquells regals que no agraden gràcies a les plataformes de compra i venda. “Em van regalar unes botes d’esquí iguals a unes que acabava de comprar. Així que les vaig posar a bon preu a Wallapop i les vaig vendre ràpid” explica Dolors Carot, veïna d’Andorra la Vella. Aquesta alternativa també l’utilitzen moltes persones per trobar regals a un preu baix. “És perfecte. La meva mare, per exemple, volia una vaixella que ja no venen enlloc. Vaig buscar per allà i vaig trobar-la. Estava per estrenar i una mica més barata que a la botiga” detalla Niubó.

I és que sigui com sigui, pràcticament tothom ha rebut un regal no desitjat. Per això, el consell és preguntar sempre què necessita o vol la persona per Nadal i fer la carta al Pare Noel i als Reis perquè no portin coses que no agradin i que després acabin guardades, a la brossa o en mans d’un altre destinatari.

CONSELLS

QUE SIGUI UN REGAL ÚNIC 1.Pots acompanyar el regal d'un petit detall fet a mà, com una targeta amb un missatge, embolicar-lo amb un paper diferent o afegir un toc diferent. HA DE SER ALLÒ QUE LI AGRADI 2.Cal tenir present que el regal va destinat a una persona i que pot tenir gustos diferents dels nostres. Una llista amb allò que li pot agradar serà més fàcil.

Gràcies, però aquest regal no m'agrada

tracking