Un confinament productiu

Sortir al balcó a aplaudir s'ha tornat una rutina

Un confinament productiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En l’actual situació del confinament a casa per evitar contraure el coronavirus són moltes les persones que cerquen activitats per fer per tal que no els caiguin les parets a sobre. Aprofitar el temps per estudiar o aprendre, fer teletreball, exercici o posar-se creatiu són algunes de les opcions que més s’estilen entre la població els darrers dies.

Eduard Fernández és un jove encampadà de 25 anys que s’ha vist obligat a canviar les aules per casa. “He passat d’anar a classe a tenir la setmana següent exàmens finals de màster, dificultant molt poder consultar amb el professor els dubtes que em van sorgint...” Tot i això, sap que descansar entre lliçons és necessari i per desconnectar practica amb la guitarra: “Intento que l’aïllament a casa no estigui al meu cap les 24 hores del dia.” Aprendre no només és cosa de joves i millorar en els idiomes és una d’aquelles activitats que tothom vol fer però mai troba temps. L’Albert Nadal, veí d’Escaldes de 45 anys, aprofita l’estada al domicili per aprendre anglès. “Hi ha un munt de vídeos gratuïts a internet que t’ensenyen idiomes. Sempre deia que no tenia temps per posar-m’hi i ara ja no tinc aquesta excusa”, diu. Ho complementa llegint llibres en línia, i sempre que té un dubte “ho tradueixo a internet. És cert que la lectura es torna més lenta i feixuga, però cada vegada entenc més coses sense la necessitat de buscar-les”, afegeix.

Alguns han de continuar amb la seva feina a casa, un lloc on és fàcil desconcentrar-se i perdre el fil. La Tania Mendoza pot fer teletreball i opina que és molt important organitzar-se bé, “fem dues reunions diàries per Skype i en alguna m’han dit que soc de les que més s’arreglen, però és que intento no estar tot el dia en pijama per diferenciar el temps lliure del temps de feina”, respectant els horaris d’aixecar-se, menjar i treballar, “per evitar treballar més lenta i no endarrerir la feina dels meus companys”, explica. El problema que viu ella no és d’organització, sinó de viure el confinament sola, “crec que és més dur, perquè passes dies que no veus físicament ningú. Ho soluciono fent moltes videotrucades i mantenint el contacte amb les amistats”, tot afegint que les grans finestres que té faciliten aquest confinament.

Per a aquells que tenen sort de trobar-se acompanyats a casa no tot és de color rosa, ja que també han de solucionar problemes d’organització per garantir una bona convivència. La Marta i en Pol són pares de dos fills petits de 5 i 7 anys, i el confinament no posa les coses gaire fàcils en un ambient familiar. “Hem d’estar pensant constantment coses que puguin fer per no avorrir-se, però cada mitja hora es cansen”, dificultant la seva concentració en el teletreball. Algunes de les activitats que han pensat per als nens és fer vídeos a casa, “com tothom està al domicili tancat, estan sortint molts reptes virals, i quan en veiem un que el podem fer amb els nens ens hi tirem de cap”, entre els quals està fer coses insòlites amb paper de vàter o diversos balls amb disfresses. També ha aparegut una iniciativa laurediana de pintar en un llençol blanc un arc de sant Martí amb el hashtag #totanirabé o #nosaltresensquedemacasa i penjar-lo al balcó. “Els va encantar pintar-lo i veure com d’altres veïns han fet el mateix. Els fa sentir que no estan sols.” Moments com l’aplaudiment que es fa cada dia a les vuit del vespre per lloar la tasca que fa el personal sanitari “ens reconforten a tots”, convertint-se en un dels moments més esperats del dia per a ells.

La família Castro, que es troba tota junta, sempre ha estat molt activa, “som gent d’entre vint i seixanta anys, així que fem activitats ideades per a tota la família”, manifesta en Joan, que és l’organitzador de la rutina esportiva. “Al matí, pels volts de les dotze, fem exercici pel menjador i pels passadissos en una mena de circuit que ens hem muntat. Així vola una hora i ja arribem a l’hora de dinar.” També han ideat cada tarda un taller diferent per amenitzar els dies, “ahir en vam fer un de maquillatge fantàstic i avui farem ombres xineses”, tot i que les pel·lícules i sèries de televisió sempre tenen un lloc assegurat.

MOMENTS DIFÍCILS

Veure cada dia el mateix paisatge i les mateixes cares, amb poc o res a fer, pot dificultar una mica mantenir una bona actitud. La família Castro entén que la quarantena és necessària, “però si s’allarga gaires dies pot afectar-nos anímicament, perquè nosaltres sempre hem estat molt de sortir i fer coses a l’aire lliure”. Castro se sincera i comenta que se li està fent dur no tenir contacte físic amb ningú, “el primer que faré quan tot això passi serà donar-li una forta abraçada a la meva família”.

Pel que fa a un canvi de mentalitat quan tot això passi, les opinions són del tot diverses. Mendoza creu que les persones s’obliden ràpidament de les coses, “potser les primeres setmanes continua el sentiment de comunitat, però a mesura que recuperem el ritme normal de vida tornarem a viure i pensar com fa tres mesos”. Fernández ho veu una mica menys negre. “Ens permetrà valorar molts altres aspectes”, diu, com una ciutat sense cotxes, més neta i on tothom s’ajuda entre si: “Potser el coronavirus ens dona una lliçó de com afrontar el futur de manera adequada.”

CAL SABER

DEDICAR-SE TEMPS Una de les coses més importants que recomanen fer els psicòlegs és no canviar els horaris: aixecar-se, esmorzar, dutxar-se i ocupar el temps amb alguna activitat, ja sigui laboral o d’estudis. Cal intentar tenir una bona actitud i veure el confinament com quelcom positiu, per dur a terme totes aquelles activitats que en el dia a dia no es podien fer: llegir, fer exercici, ser creatiu...

Missatges als balcons

tracking