Treballadors conscienciats
Els empleats cara al públic tenen por de contagiar familiars
En l’actual situació d’emergència que s’està vivint al país, la majoria d’empreses i establiments han vist truncada la seva activitat per tal de confinar-se a casa. Algunes feines, però, han estat considerades prioritàries, com les de les botigues on es venen productes de primera necessitat, les farmàcies o els mitjans de comunicació, i d’altres mantenen serveis mínims.
Raquel Rusinyol treballa en una botiga de productes ecològics, “aquí tots fem de tot, reposar, cobrar i netejar, tot i que el servei de cafeteria i cuina l’han tancat”, i explica que els primers dies de confinament va pujar molt la feina, “però aquests dies ja estan sent més tranquils i fem els horaris de sempre”. Tot i fer pràcticament les mateixes tasques, el seu dia a dia ha canviat dràsticament i han hagut d’agafar noves rutines per protegir-se a ells i al seu entorn proper. Rusinyol comenta que, a banda de portar mascareta i guants, els han posat uns vidres a les caixes, “així evitem el contacte de proximitat amb els clients”. La mateixa situació viu Àlex Soler, que treballa en una gasolinera i afirma que els responsables els han facilitat tots els productes de neteja i protecció per evitar possibles contagis, “inclús un dels gerents de la gasolinera ens està fent mascaretes”. Segons manifesta, no tothom està sensibilitzat, i és que diàriament tenen baralles amb un o dos clients que no volen posar-se guants d’un sol ús per entrar a l’establiment. “La gent no està conscienciada del que està passant, resulta frustrant que els clients no posin de la seva part, o veure gent com va en bicicleta, va als berenadors, passeja pel carrer…”, sentencia. Sandra Riva és botiguera i comparteix l’experiència que molts clients es molesten quan els fan posar-se els guants o els manen desinfectar-se les mans, afegint-s’hi Rusinyol dient que ve més gent de la que els agradaria, “segueixen venint a comprar de dos en dos i veig gent gran, pares amb cotxets pels carrers”, quan són els col·lectius més vulnerables.
Adriana Rossell, farmacèutica de la farmàcia Pasteur, opina que el que més els costa respectar als clients són les distàncies, “tenim cartells i cintes a terra per mantenir la distància de seguretat, però culturalment som propers i ens toca fer una passa enrere als treballadors, i aleshores hi pensen i es retiren”. A la farmàcia netegen les superfícies amb una dilució de lleixiu amb aigua després que cada client marxi, i comenten que, com a cosa negativa, entre això i els guants se’ls han fet malbé la pell de les mans.
Ariadna Gómez treballa com a secretària de vuit col·legis professionals d’Andorra, entre els quals hi ha els d’infermeria, psicòlegs i fisioterapeutes. “Durant aquests dies estem atenent molta gent, ja que aquests col·legis estan donant un servei d’ajut a totes les persones que ho necessitin”, fet que els ha multiplicat la feina, tot i que la fan de bon grat, “estem ajudant a atendre la població”. De fet, se sincera i exposa que ella no podria quedar-se a casa, primer perquè no podria atendre vuit telèfons diferents, i perquè fa poc ha patit trombosi venosa “i estic preocupada perquè, si posen l’alerta que ningú pot sortir, jo no sé com podria fer esport, perquè caminar m’ajuda molt”. Tots estan d’acord en el fet que prefereixen sortir a treballar que no pas quedar-se confinats a casa, sigui per una qüestió purament econòmica o per sentir-se útils. Soler vol seguir treballant per mantenir-se actiu i generar ingressos, “però tot això portarà conseqüències greus al país”, ja que la majoria de la gent no pot treballar i com a conseqüència, pagar les factures. La farmacèutica es trobava de vacances quan va esclatar tota aquesta crisi sanitària i no va dubtar a tornar, i “vaig decidir reincorporar-me i ajudar en tot el que pogués. Prefereixo ser útil encara que estigui més exposada”. Perquè treballar enmig de l’actual situació de crisi no resulta gens fàcil, però més que patir per la seva pròpia salut, pateixen per la gent que els envolta. Gómez té por de contagiar-se per si li passa al seu avi o neboda, que només té tres mesos, “o de passar-ho a la gent del carrer, que he vist molta gent gran i va sense mascareta". El que tots tenen molt clar és la necessitat de desinfectar-se en arribar al domicili per evitar contagiar la família, “el primer que faig quan arribo a casa és rentar la bata i la roba que porto durant el dia i anar-me’n directament a la dutxa”, explica la farmacèutica.
CAL SABER
RECOMANACIONS SANITÀRIES El ministeri de Salut recomana quedar-se a casa, però en cas de sortir, mantenir un metre i mig o dos de distància de seguretat amb la resta de persones, l’ús de guants i mascareta pel carrer, rentar-se les mans sovint amb gel desinfectant i tossir o esternudar en un mocador o bé a la cara interna del colze.