Com ha passat en tants altres aspectes de la vida quotidiana, la crisi sanitària de la Covid-19 ha obligat a alterar també les celebracions tradicionals de l’estiu, les festes majors, que es reinventen per tal d’adaptar la programació a la nova normalitat.
Tot i la incertesa i els canvis que d’un dia a l’altre es puguin produir –depenent sempre de les directrius que vagi decretant el Govern–, pràcticament tots els comuns i comissions de festes estan treballant per possibilitar al màxim la celebració dels actes i, especialment en aquells que puguin tenir major afluència, es garanteixi en tot moment la seguretat dels assistents amb mesures com distanciament social, ús de mascareta o límit d’aforament. En alguns casos, però, s'ha optat per solucions dràstiques i s'ha anul·lat tota la celebració. Per exemple Andorra la Vella, que ha decidit no fer festa major aquest any per "prudència i responsabilitat", ja que, segons ha recordat el comú a través d'un comunicat, les recomanacions sanitàries fan necessari evitar esdeveniments multitudinaris, mantenir la distància limitar els contactes als grups de convivència habituals.
D'altres parròquies, en canvi, han decidit tirar endavant amb la programació en partir amb cert avantatge, degut a que han pogut acumular experiència amb l’organització, després de l’esclat de la pandèmia, d’altres esdeveniments similars. És el cas d’Encamp, que va celebrar la festa del poble el mes de juny passat. “El problema de tot plegat és que la situació t’obliga a treballar molt dia a dia. Una setmana abans de la festa del poble no sabíem si la podríem celebrar”, explica el responsable de la comissió de festes d’Encamp, Àlex Arnó. En tot cas, creu que per a la festa major, que se celebra a mitjan agost, se seguiran més o menys els mateixos criteris que es van utilitzar per a la festa del poble: “Apostar per concerts amb grups musicals del país i per activitats infantils i familiars a l’aire lliure.” Activitats clàssiques de festa major encampadana, com el crash car, “no es podran celebrar”, ressalta Arnó, que recorda que la cita aplega cada any més de 2.000 persones. “Seria impossible controlar l’aforament”, manifesta.
De la mateixa manera, veu impossible que hi pugui haver discomòbil o concerts multitudinaris. “Tenim diverses opcions sobre la taula, com organitzar una festa chill out, amb seients i sofàs. Una cosa més tranquil·la.” Arnó reconeix que és “estressant” i “tot un repte organitzar una festa amb tanta incertesa, i sempre pendents de les notícies que puguin anar arribant”.
Una de les festes més esperades, la de Sant Julià, també es prepara per a una versió atípica. “Hem treballat seguint les pautes que marquen les mesures sanitàries. En tot moment sabíem que aquestes mesures es podien relaxar, però hem preferit ser prudents i cautelosos a l’hora de dissenyar el programa”, comenta la cònsol menor de la parròquia, Mireia Codina.
En el moment de l’entrevista per a aquest reportatge, el comú lauredià encara no havia tancat la programació, però Codina va poder avançar quines serien les línies generals de la programació: “Ni grans concerts ni grans actes que puguin suposar un risc”, de manera que s’advoca per “activitats populars i familiars, molt enfocades als infants”, prioritzant sempre “espais amplis”.
Això no vol dir que no pugui haver-hi algun concert o ball de nit, “però sempre amb mesures de distanciament social i respectant l’hora límit de la una de la matinada”, apunta la cònsol. “Una opció seria avançar l’horari d’inici dels concerts, amb una primera part per a la gent gran i una segona més enfocada al jovent.”
D’altra banda, la festa major d’Escaldes-Engordany està marcada aquest any pel 65è aniversari de l’entitat que l’organitza, la Unió Proturisme. La situació sanitària no ha estat un impediment perquè es pugui celebrar, aquest cap de setmana, el concert d’Els 40 Andorra a l’aparcament dels Veedors, amb Miquel Abras i Salva Racero. “L’aforament estarà limitat a 400 persones, totes amb mascareta, l’accés al recinte es tancarà una vegada s’arribi a aquesta xifra i només es podrà entrar quan algú en surti”, assenyala el vicepresident de la Unió Proturisme, Jaume Ambor. Els balls de tarda i de nit, per altra banda, “seran més aviat com concerts, amb taules i separació entre assistents”, apunta, tot afegint que “aquest any ens centrarem també en la programació d’activitats infantils”.
De la mateixa manera que a Encamp, la festa major de la Massana, a l’agost, també partirà de l’experiència prèvia de les festes del Roser. “Organitzarem concerts amb públic assegut i respectant el distanciament social”, explica des de la comissió de festes Gerard Farré. “Seguim a l’espera del que pugui passar, però de moment ja hem decidit suprimir algunes de les activitats infantils que fem cada any, com ara la festa de l’escuma, i recuperar els espectacles de titelles.” També els tornejos esportius es veuran alterats. “Haurem de fer partits de futbol en petit format, de 3x3.” Sigui com sigui, “esperem que tothom pugui gaudir de la festa”.