Els efectes alimentaris del confinament

Aquests mesos la població s'ha engreixat una mitjana de quatre quilos

Els efectes alimentaris del confinament

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El confinament pel coronavirus ha deixat moltes seqüeles en la nostra salut i el nostre benestar físic i emocional. I un dels vessants on més s’han fet notar els seus efectes ha estat en el de l’alimentació. L’ansietat provocada per les circumstàncies excepcionals que hem viscut s’ha traduït, en molts casos, en un consum compulsiu.

“Sense poder sortir de casa, em vaig dedicar a cuinar més i a menjar més”, explica Gemma Castillo, una jove de 29 anys, que admet que va patir un “cert descontrol” alimentari durant la quarantena. “En no tenir uns horaris marcats, podia menjar a qualsevol hora. Em vaig engreixar força i ara intento tornar a fer bondat una altra vegada”, afegeix.

Lluny de ser un exemple aïllat, casos com el de la Gemma han estat la tònica habitual durant aquests mesos. “Ens hem engreixat quatre quilos de mitjana, una cosa insòlita en aquesta època de l’any”, explica la dietista i nutricionista Katia Durich, que ressalta que el seu col·lectiu està rebent una allau de consultes relacionades amb els efectes alimentaris de la Covid-19. I la majoria, per part de pacients que visiten per primer cop un professional. “No només ens demanen consells i pautes per aprimar-se, també volen organitzar-se des del punt de vista familiar. Moltes persones tenen nous horaris laborals, amb jornada intensiva, i mengen més a casa. Per això volen saber com estructurar la llista de la compra, i com planificar els menús de la setmana”, relata.

Ho corrobora la dietista i nutricionista Marta Pons. “Ara més que mai, la gent vol saber com fer menús, com organitzar els àpats a partir d’una sèrie d’aliments que els agraden”, indica. Però a més, afirma que també s’ha trobat molt “amb l’altre cantó de la balança: persones que s’han cuidat com mai, que han seguit cursos online per fer gimnàstica o seguir una dieta i que han començat a valorar la importància dels bons hàbits”. En qualsevol cas, Pons subratlla que “cap dels dos extrems és bo, perquè obsessionar-se massa per mantenir una dieta també té els seus perills, i més encara quan la gent ja comença a tornar a una rutina i potser els serà difícil mantenir el que han aconseguit durant aquest temps”.

Respecte a aquesta qüestió, Durich alerta que “s’han multiplicat els casos de trastorns alimentaris”, ja que “qui tenia tendència a patir una situació d’aquest tipus, el confinament ha fet que es manifesti”. Així, durant la quarantena “molts han tingut tot el temps per pensar només en això, fins a obsessionar-se”.

Tant per als d’un extrem com per als de l’altre, la clau està en la planificació, l’organització i l’equilibri. “El més important de tot plegat és tenir una alimentació ordenada, en tres aspectes: horaris fixos i establerts, pensar a l’avançada el que prepararàs amb 2 o 3 dies d’antelació, sense improvisar mai amb els àpats, i menjar una mica de tot: peix, carn, llegums i verdures, sense abusar dels greixos”, enumera Marta Pons. “Si seguim aquestes pautes, tindrem molt de guanyat si ho combinem amb exercici físic”, agrega. De cara a les persones que s’han engreixat, Durich recomana “no desmotivar-se i no caure en la temptació de deixar-ho córrer”, perquè es corre el risc de “guanyar encara més pes en els propers mesos”. Des d’aquest punt de vista, “si ens hem engreixat 4 o 5 quilos ara, serà fàcil engreixar-nos 4 o 5 quilos més de cara a final d’any, i això costarà de recuperar després. No hem d’esperar, perquè el pes que hem guanyat el podem perdre si ens ho proposem”.

Una altra de les conseqüències de la Covid-19 ha estat l’adéu, almenys per aquest any, a un clàssic de la primavera, la famosa operació bikini. “És una cosa que aquest estiu molta gent ha donat per no assumible, per tot el que ha passat i per la incertesa davant la possibilitat de fer vacances”, diu Marta Pons. La dietista considera que, en part, això té un aspecte positiu, “perquè no tens la urgència d’altres anys i et pots agafar les coses amb més calma”. I recorda que “les dietes miracle i les ofertes per aprimar-se en poc temps sempre són una mala inversió. Et sacrifiques uns dies però després guanyes el que has perdut, i fins i tot t’engreixes més”. “És cert que hi ha molta manca de motivació”, apunta, al seu torn, Katia Durich. “Hi ha gent que pensa que com que no sabem què passarà ni si podrem anar a la platja o fer vacances, hi ha marge per tornar-nos més permissius”. Per aquest motiu, recomana “no descuidar els bons hàbits i apostar sempre per una alimentació saludable”.

Malgrat tot, les dues professionals consultades posen en relleu que la pandèmia ha deixat també coses bones. Per un costat, “s’ha recuperat l’interès per la cuina, per fer plats més elaborats que en el dia a dia no tenim temps de preparar”, destaca Pons. De l’altre, Durich ressalta “gent que no havia fet mai esport ara ha començat a practicar-ne i mantindrà aquest costum. És una cosa a tenir en compte”.

CONSELLS

1. Marcar-se una rutina Cal marcar uns horaris amb els àpats: esmorzar abans de les 11, dinar abans de les 3 i fer un sopar lleuger. 2. Cuinar de forma senzilla Apostar per aliments cuinats a la planxa i amanides, amb productes de temporada i proximitat. Evitar els precuinats. 3. Planificar els 'extres' No abusar d’aperitius, cerveses, vermuts... Cal planificar aquests capricis i reduir-los a un dia a la setmana.

Els efectes alimentaris del confinament

tracking