Enganxats a la pantalla
La sobreexposició genera problemes físics i psicològics
Entre oci i feina, els mòbils, les tauletes i els ordinadors absorbeixen la nostra atenció pràcticament durant tota la jornada. Un ús indiscriminat que s’ha intensificat encara més durant els mesos de confinament, i que pot tenir conseqüències directes sobre la nostra salut, tant física com psíquica: problemes visuals i musculars, irritabilitat o insomni són alguns dels efectes secundaris de l’ús i abús de les noves tecnologies.
“Reconec que durant una bona temporada vaig ser addicte al mòbil”, explica Joaquim Parra, comercial de 44 anys. “El WhatsApp, el correu, les xarxes socials... era un bucle que no s’acabava mai i durava tot el dia”, admet. Fins que va prendre la decisió de “simplement tenir-lo desconnectat, en silenci o en mode avió el màxim de temps possible, i fer-lo servir només durant una estona. Des d’aleshores he guanyat en qualitat de vida”, ressalta.
Aquesta és la solució idònia si no volem que els dispositius electrònics acabin convertint-se en el nostre pitjor enemic. “Cal fer-ne sempre un ús moderat i intel·ligent”, explica l’optometrista del Centre Rial Núria Risco, que destaca que, si bé la vista és l’òrgan que més ràpidament es veu afectat per una exposició continuada a la llum de les pantalles, a la llarga aquests hàbits passen factura en altres àmbits.
“Les pantalles obliguen a forçar la vista. És un esforç constant de convergència en un camp visual tancat, que genera fatiga dels ulls, però també mal de cap i cansament generalitzat”, avisa l’especialista. A més, aquests aparells “desprenen una llum blava que pot perjudicar fins i tot la pròpia estructura ocular”, afegeix. “La llum blava continuada pot arribar a afectar la màcula de l’ull, és a dir, la mateixa retina.”
Les solucions passen per utilitzar protector de pantalla a l’ordinador, calibrar la lluentor de l’aparell o, si portem ulleres, procurar que tinguin vidres especials. A la feina, Risco recomana fer descansos intermitents. “Per un costat, apartar la vista de l’ordinador i mirar a l’infinit durant uns segons cada vint minuts.” Així mateix, també cal descansar la vista amb pauses més llargues, cada hora. “Una bona opció és mirar per la finestra, perquè els ulls també treballin la visió de lluny.”
L’optometrista posa en relleu que, més enllà de seguir aquests consells, també hem de “prendre consciència que, si ja ens passem les vuit hores diàries de feina davant la pantalla, caldrà reduir el temps d’exposició durant el temps lliure”.
En cas contrari, podem patir “una sobresaturació visual que pot tenir efectes en el caràcter”, adverteix. “Ens podem tornar més irritables, perquè el sistema de la visió desgasta molt energèticament.” El motiu és que “els nostres ulls no estan dissenyats per mirar tant de prop, hem revertit la seva funció natural, que és la vista de lluny”.
Risco subratlla que, arran de la proliferació dels telèfons mòbils i les tauletes, els problemes visuals “estan creixent de manera exponencial”, amb més pacients afectats de miopia i problemes d’enfocament a edats més primerenques. Però no només això. “També apareixen migranyes i marejos, mal humor o síndrome de deficiència postural.”
Un altre important efecte col·lateral de les pantalles, especialment si les fem servir abans d’anar a dormir, són els trastorns de la son. “La llum que desprenen aquests aparells enganya el cervell”, resumeix el doctor Eduard Estivill, reconegut expert en aquesta matèria. “Quan es fa fosc, quan al cervell li arriba la llum del crepuscle, que és una llum més tènue i càlida, es comença a segregar melatonina, una substància que ajuda al descans.” La llum blava, en canvi, “és la llum del matí, és la que ens informa que cal despertar i posar-se en funcionament”. Què passa si fem servir el mòbil al llit? “El nostre cervell interpretarà que és de dia i ens costarà molt conciliar la son.”
Estivill aconsella “deixar d’utilitzar tots aquests dispositius que emeten llum blava almenys dues hores abans de dormir”. Des d’aquest punt de vista, l’ideal és, abans de sopar, apagar fins a l’endemà el mòbil, la tauleta i l’ordinador. “D’aquesta manera el nostre sistema nerviós entendrà que s’està fent fosc, perquè no tindrà estímuls lumínics artificials que el mantinguin despert i alerta.” El doctor puntualitza que l’ús d’aquestes tecnologies durant la jornada no afecta la son. “És només quan es comença a fer fosc que es desaconsella la seva utilització.” Mirar la televisió pot ser una bona alternativa a aquesta apagada digital vespertina, “sempre que ho fem a la sala i no a l’habitació on dormim, i a una distància prudencial, d’un mínim de tres metres”.
CAL SABER
Iquè passa amb els nens? “Cada vegada és més habituals que nens petits desenvolupin problemes oculars que abans eren propis d’adults.” Així ho explica l’optometrista Núria Risco, que veu una relació directa entre l’aparició d’aquestes complicacions i l’exposició a les pantalles. L’especialista recomana mantenir els més petits allunyats dels dispositius fins als sis anys i a partir d’aquesta edat que els puguin utilitzar només de manera molt controlada.