Ajudar en temps difícils

Hi ha moltes vies per col·laborar, no només amb diners

Ajudar en temps difícils

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Vam venir de l’Argentina fa uns mesos, amb la idea de quedar-nos tot un any, quan les perspectives de cara a la temporada d’hivern encara eren més o menys bones. La meva dona ha pogut trobar una feina amb contracte temporal, però jo, que soc treballador del sector de l’hoteleria, estic completament aturat.” L’Alberto (nom fictici) exposa el seu cas mentre selecciona productes de primera necessitat a la botiga solidària que la Creu Roja Andorrana ha instal·lat a l’avinguda de Santa Coloma.

El seu cas és un de tants que s’han produït al país els darrers mesos: famílies que s’han vist privades de feina i ingressos per una crisi sanitària sense precedents. En aquest context, la solidaritat i l’ajuda desinteressada esdevenen fonamentals, i iniciatives com la que ha desplegat la Creu Roja en són un bon exemple.

“Fins fa poc ens dedicàvem bàsicament a fer acompanyament de gent gran, transport sanitari i formació en primers auxilis, però el coronavirus ho ha trastocat tot. No hem deixat de fer tot això, però l’emergència social sorgida de la pandèmia ens ha obligat a canviar les nostres prioritats”, explica el director de l’ens, Jordi Fernández. D’aquesta manera, al mateix temps que es mobilitzava un bon nombre de voluntaris per als diferents stop labs, es posava en marxa el projecte de la botiga solidària.

Fernández destaca l’èxit que han tingut els dos grans recaptes d’aliments que ha organitzat fins ara l’entitat, en col·laboració amb diferents centres comercials del país: el primer, el mes de juny, va permetre recollir 8,5 tones de productes, i el segon, al novembre, va tenir un balanç fins i tot superior, amb 18 tones. També recorda, però, que les donacions es poden fer en qualsevol moment, i que no cal esperar que es duguin a terme campanyes específiques. “De fet cada setmana ens venen a veure persones i empreses interessades a oferir aliments i articles de primera neces­sitat”.

El director de la Creu Roja puntualitza que “nosaltres portem un control de tot el que tenim en estoc” de manera que, abans de fer una donació, “recomanem que les persones interessades es posin en contacte amb nosaltres. Així podem orientar sobre quines coses ens urgeixen més. I tothom que vulgui pot venir a veure com funcionen el nostre magatzem i la nostra botiga”.

D’altra banda, Fernández posa en relleu que la donació d’aliments és una de les opcions solidàries preferides dels ciutadans. “A diferència de les aportacions de diners, aquí pots veure en tot moment el recorregut que fa el que dones. El procés genera més confiança perquè estàs aportant coses tangibles amb una destinació concreta.”

A hores d’ara, el banc d’aliments de la Creu Roja està atenent de manera regular 532 persones, la majoria de les quals treballadors temporers que s’han trobat sense feina.

Aquest col·lectiu també centra bona part de les ajudes de Càritas Andorrana, que igualment ha vist augmentar de manera considerable el nombre de famílies ateses des de l’esclat de la Covid-19. “Si abans de la pandèmia el nostre banc d’aliments donava ajuda regular a una vintena de llars, ara aquesta xifra s’ha doblat”, comenta el president de l’organització, Amadeu Rocamora. “Entre aquest servei, el del rober i el de l’acompa­nyament, a hores d’ara estem atenent unes 140 persones”, especifica.

Les vies per col·laborar amb Càritas són diverses. Es pot donar roba en bon estat, a través dels diferents contenidors habilitats, o aliments, i també hi ha l’opció d’apuntar-se al cos de voluntaris. En tot cas, Rocamora subratlla que la manera més habitual de cooperar-hi és mitjançant aportacions econòmiques, que es poden fer al compte corrent AD37 0003 1101 1035 1591 0101. “Gràcies a aquests diners podem mantenir la nostra plantilla d’assistents socials, i també emetre xecs per adquirir productes frescos al supermercat.”

Si es prefereix donar aliments, Rocamora recomana trucar abans a Càritas i informar-se de quins són els criteris que se segueixen amb aquesta tipologia d’ajuda. “Volem assegurar-nos que el que la gent ens vol oferir s’adiu amb el contingut dels lots que preparem habitualment per a les famílies, generalment amb coses que es poden emmagatzemar bé”, precisa.

Casualment, quan l’actual crisi va esclatar, Càritas s’estava plantejant si donar o no continuïtat al banc d’aliments en favor del sistema de xecs. “Arran de l’actual situació, hem vist necessari mantenir el servei”, assenyala el president. Ara, només toca desitjar que no es perllongui.

Fons de solidaritat del Govern

El Govern va habilitar el març passat un fons de solidaritat en què es poden fer aportacions per comprar material sanitari, impulsar accions per ajudar els col·lectius més vulnerables i fer front a les despeses relacionades amb el voluntariat. Cada entitat bancària disposa d’un compte corrent per fer els donatius. Els números es poden consultar a www.govern.ad/fes-el-teu-donatiu

Ajudar en temps difícils

tracking