Reinventar el Carnaval
Enguany la celebració tindrà un caire més familiar
Va ser l’última gran celebració abans que el coronavirus paralitzés les festes i minvés dràsticament les activitats culturals. El Carnestoltes es va poder salvar l’any passat, però aquest s’haurà de reinventar de cap a peus per la pandèmia, amb concursos de disfresses virtuals o actes tradicionals que han hagut de canviar de format per adaptar-se a les restriccions sanitàries.
“Cada any fem alguna cosa amb la colla. Ens disfressem i sortim a sopar i de festa. Però aquesta vegada no ve gaire de gust treballar-te una disfressa si igualment no pots sortir”, confessa la Míriam Benítez, una jove escaldenca de 21 anys, que augura que enguany el Carnestoltes quedarà “força deslluït”.
De la seva banda, el Josep Vergés, de 41 anys i pare de dos nens de 7 i 10 anys, diu que “per mantenir la tradició comprarem alguna disfressa per als nostres fills i farem alguna petita celebració a casa. Poc més es podrà fer aquesta vegada”, afegeix.
“Pràcticament l’única demanda que tenim és de disfresses infantils. La situació és complicada”, lamenta el gerent de Party Fiesta, Toni Mingorance, que recorda que en altres Carnavals “a partir del mes de novembre ja començàvem a rebre comandes, especialment per part de les colles que participaven a les rues”. Aquesta vegada, en canvi, “els adults a pocs llocs podran fer festa, i com a molt es faran celebracions familiars. Per això ens estan demanant força cosa per a nens”. Des de l’establiment, agrega, “hem volgut ser prudents i hem demanat força menys material que altres vegades als proveïdors. Tot i així continuem tenint força disfressa”, ressalta.
Mentrestant, els comuns miren de fer tot el possible perquè la festa es pugui celebrar, encara que sigui de manera simbòlica. “Volem salvar la tradició però sense posar en risc la salut pública”, afirma al respecte el tècnic de Cultura del comú d’Encamp, Àlex Arnó. “En aquest context tot és complicat, però hem dissenyat una celebració el més segura possible”, puntualitza. D’aquesta manera, el Ball de l’Ossa es trasllada a la sala de festes del Complex, dissabte a les 12.30 h. “L’aforament serà del 30% i caldrà portar mascareta. L’acte és gratuït però caldrà reservar entrada”, indica Arnó.
El concurs de disfresses, d’altra banda, es farà en format digital. “Ens poden fer arribar les fotografies per WhatsApp o correu electrònic”, precisa el tècnic de Cultura. El certamen s’estructura en tres categories: infantil, individual (majors de 18 anys) i grup familiar.
El judici als contrabandistes d’Ordino també ha hagut de canviar d’emplaçament i limitar el públic. En aquest cas, serà la plaça Prat de Call l’escenari que acollirà la representació teatral, dilluns a les dotze, amb la participació de l’Esbart Valls del Nord, la Coral Casamanya, el Grup Artístic d’Ordino i un grup d’actors voluntaris de la parròquia. “Caldrà fer reserva prèvia a l’oficina de Turisme perquè l’aforament serà de 100 persones, avisa la cap de Dinamització del comú, Mari Soto. “Tot i que es faci a l’aire lliure i en un espai més ampli del que és habitual, no volem aglomeracions, per això demanem al públic que arribi esglaonadament”, afegeix la responsable de la celebració, que destaca que “tots els participants es faran prova PCR el dia abans”. Els assistents, de la seva banda, hauran de portar mascareta i les localitats estaran degudament distanciades.
La celebració conjunta d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany també s’ha vist modificada. Sota el lema Habemus Carnaval, les dues corporacions han ideat una programació en què es mantenen tradicions com la penjada i el judici al Carnestoltes –divendres i dimarts, a les set de la tarda, respectivament, a l’avinguda Meritxell, 97–, o la calçotada que cada any organitza la Unió Proturisme, i que es farà dilluns a les 12.30 a l’aparcament de Nacions Unides. En paral·lel, l’habitual rua s’ha substituït per un concurs virtual de disfresses i coreografies.
Una solució similar s’ha adoptat a Sant Julià de Lòria, on es farà un concurs telemàtic de disfresses en què es pot participar tant en categoria familiar o de grup de convivència, com individual. També es premiaran les millors decoracions d’aparadors.
L’origen de la tradició
Els orígens del Carnestoltes estan molt probablement emparentats amb les festes paganes anteriors al cristianisme, com les que a l’antiga Roma s’oferien en honor del déu Bacus. Amb el pas dels segles, però, la celebració s’ha anat vinculant a la tradició cristiana. Se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. És a dir, un temps de sacrifici i penitència. Per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Els personatges del rei Carnestoltes i la Vella Quaresma exemplifiquen aquesta dualitat entre diversió i austeritat.