Com sobreviure als grups de WhatsApp

Poden ser una eina útil, però no imprescindible

Com sobreviure als grups de WhatsApp

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Si abans de l’esclat de la Covid-19 ja eren una eina molt utilitzada, en els actuals temps de pandèmia l’ús dels grups de WhatsApp s’ha disparat encara més. El confinament ha potenciat les comunicacions virtuals i aquesta opció del popular servei de missatgeria continua sent una de les preferides per mantenir el contacte amb col·legues de feina, familiars, amics o pares i mares de l’escola.

Però com tot instrument tecnològic que pot resultar molt útil, els grups de WhatsApp també poden ser una arma de doble tall: arriben a absorbir molt de temps, sovint generen estrès i en el pitjor dels casos poden ser font de conflictes. Per això, cal aprendre a fer-ne un bon ús, saber gestionar-los correctament i, per què no, relativitzar la seva importància en el dia a dia.

“Vaig arribar a estar en vint grups al mateix temps, em passava tot el dia en línia i havia de fer malabarismes per poder atendre-ho tot”, confessa Marta Vicent, veïna de la capital de 36 anys. Fins que es va adonar que “potser calia valorar més la qualitat que la quantitat. Vaig silenciar alguns grups, vaig marxar d’altres i vaig deixar actius només els imprescindibles”. Des d’aleshores, “he guanyat en qualitat de vida”, assegura.

Altres usuaris admeten que els xats grupals els fan mandra. “Intento evitar-los sempre que puc. Només en tinc un amb la colla d’amics de tota la vida, un altre amb la família i des de fa poc un amb els companys de feina, pel tema del teletreball”, explica Àngel Solé, lauredià de 41 anys.

Sigui quin sigui l’ús que en fem, els experts són clars en un aspecte: els grups de WhatsApp no haurien de ser imprescindibles. “Fins i tot en l’àmbit laboral no han de ser quelcom obligatori: la convocatòria de reunions o els aspectes més importants s’han de comunicar per canals més formals, com el correu electrònic”, apunta Marc Masip, psicòleg especialitzat en addicció a les noves tecnologies. “El xat pot ser complementari i pot servir per aportar dades o informació no urgent, o per crear uns vincles més socials amb els companys, però no hauria de ser el sistema habitual de comunicació empresarial”, destaca.

En el mateix sentit, el psicòleg Enoc Pérez assenyala que “els grups de WhatsApp poden ser contraproduents quan es tracta de transmetre informacions de certa rellevància”, perquè “allò essencial passa desapercebut entre mems, acudits o converses intranscendents”. Així, “si tens 150 missatges pendents de llegir no sabràs a priori què és important i què no”. I al cap i a la fi, agrega, “encara que no estiguis al grup, aquella informació important t’acabarà arribant per altres vies”.

Per aquest motiu, Pérez recomana jerarquitzar bé els grups: “Cal decidir a quins concedim més importància i a quins no. I els que són més secundaris, el millor és silenciar-los o directament sortir-ne”.

Un pas, el de marxar, que tots hem volgut fer alguna vegada, però que a l’hora de la veritat pocs ens atrevim a fer. “Les pors associades a abandonar un grup són absurdes, i en cap cas hem de justificar o donar explicacions sobre la decisió”, comenta Masip. “És una llàstima que pel temor a la reacció que pugui provocar molta gent no es decideixi a marxar.”

“N’hi ha prou de sortir sense dir res, o enviar, com a molt, un breu missatge comunicant-ho. Però no hem d’entrar a donar motius o justificar-nos”, explica al seu torn Enoc Pérez. “La nostra llibertat sobre com utilitzem el nostre Whats­App està per damunt de tot, i això en cap cas és criticable”, subratlla.

Una de les errades més habituals associades als grups de WhatsApp –i que motiva moltes d’aquestes deser­cions– és que tot sovint acaben degenerant en una cosa que no té res a veure amb el que es va crear inicialment. “Cal definir ja d’entrada quin és l’objectiu del grup, i l’ideal seria que una persona s’encarregués de gestionar-lo. D’aquesta manera es poden establir unes regles bàsiques d’utilització i acotar els temes a tractar”, apunta Pérez. “El que no pot ser, com passa per exemple amb molts xats de pares i mares, és que es creï un grup per compartir informació de l’escola i que s’acabi convertint en un espai per fer safareig o criticar.”

El millor administrador d’un grup de WhatsApp, però, sempre ha de ser un mateix. Una regla que, en opinió de Marc Masip, s’ha de fer extensible al conjunt dels usos de l’aplicació. “El flux constant de notificacions genera molta angoixa, però hem de ser capaços de desconnectar o silenciar el telèfon si també volem desconnectar mentalment”, indica. “I hem de tenir molt clar que som lliures de contestar als missatges quan vulguem, i si ho volem, no tenim obligació d’estar localitzables o en disposició de mantenir una conversa les 24 hores”. El WhatsApp, en definitiva, no ha de regir la nostra existència.

CAL SABER

PENSAR ABANS D'ESCRIURE En un mitjà escrit, els missatges han de ser concisos i clars. D’aquesta manera evitarem malentesos o falses interpretacions. RESPECTAR ELS TEMPS ALIENS Cada persona té els seus temps i no tothom està sempre disponible. Si volem comunicar una cosa urgent, millor trucar. AJUSTAR L'APP AL NOSTRE GUST WhatsApp té múltiples opcions de configuració. Podem silenciar grups o impedir que ens hi agreguin sense permís.

Com sobreviure als grups de WhatsApp

tracking