Tema de la setmana - 7 DIES

Un hivern sense grip

La protecció contra la covid-19 frena altres virus

Un hivern sense grip

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

"Cada any agafo un o dos refredats molt forts i aquesta temporada ni tan sols he tingut una mica de tos, ni cap molèstia. Es nota que estem anant amb més compte i que prenem més precaucions amb el coronavirus.” La Clara Alves, veïna de la capital de 38 anys, exemplifica un fenomen col·lateral de la Covid-19 que s’està produint arreu del món: la pràctica desaparició –almenys aquest any– tant de la grip com d’altres virus respiratoris. Això no significa que s’hagin erradicat totalment, ja que per determinar-ho caldrà analitzar el seu comportament més endavant, però el que és clar és que les mesures adoptades contra el SARS-Cov2 han aturat significativament la seva expansió.

“Aquest ha estat un component fonamental per a la disminució de casos de virus respiratoris”, corrobora el doctor Juan García Costa, vocal de la Societat Espanyola de Virologia. “El que protegeix del coronavirus també protegeix contra altres virus”, ressalta. A més, apunta una altra possible causa: la teoria de “presa de nínxol ecològic” dels virus. Què significa? Bàsicament que “quan un virus prolifera molt no deixa espai per a d’altres. És una teoria controvertida però la seva possible influència no s’ha de descartar”, explica l’especialista.

De la seva banda, la doctora Júlia Martínez-Illescas també recorda que “el virus de la grip és un virus estacional, amb una major incidència els mesos d’hivern”. O el que és al mateix: circula contínuament al voltant del món i va saltant d’un hemisferi a un altre segons l’estació que cor­respongui. D’aquesta manera, “les restriccions de mobilitat entre països i la disminució del nombre de viatges ha pogut frenar l’expansió de la grip d’un hemisferi a l’altre”.

L’elevada taxa de transmissió del coronavirus en relació amb altres virus també explica el fet que aquest continuï estenent-se amb molta més facilitat. “Malgrat que es propaga de manera similar al virus de la grip, el coronavirus és molt més contagiós. Això fa que, davant de totes les mesures que hem adoptat, un ho tingui molt més difícil que l’altre per expandir-se”, subratlla. A això cal afegir-hi el fet que la infecció pel coronavirus genera una gran quantitat d’individus sense símptomes que, en no saber que estan infectats, continuen fent vida més o menys normal, repartint el virus a altres persones. Quan s’adonen que són positius ja han tingut temps d’infectar un nombre significatiu de persones.

Martínez-Illescas afirma que, ara com ara, no s’ha notificat cap cas de grip aquesta temporada a Andorra i que, pel que fa a la resta de virus respiratoris, la incidència està sent molt baixa. “Sí que he tractat algun refredat, però han estat casos molt puntuals. Ni de bon tros estem registrant la freqüència d’altres anys”. A més, també hi influeix que en l’actual campanya de vacunació contra la grip s’hagin ja administrant prop d’un 30% més de dosis que l’any passat.

La tendència és similar a tot Europa. El doctor García Costa afirma, per exemple, que “des de l’inici de la temporada s’han detectat tan sols set casos de grip a Espanya”, mentre que al conjunt del continent s’han notificat “605 mostres positives d’un total de 315.981 mostres analitzades”. A més, posa en relleu que “de tots aquests pacients només onze han requerit d’ingrés a l’UCI, i no hi ha hagut cap defunció. En l’àmbit mundial s’observa el mateix fenomen”, puntualitza. El mateix passa, afegeix, amb altres virus respiratoris freqüents, “amb la quasi total desaparició de mostres positives”.

Significa tot plegat que la grip desapareixerà per sempre? “És impossible predir-ho però hem de recordar que tant la grip com el virus respiratori sincitial són infeccions recur­rents anuals”, ressalta García Costa. “Probablement en el moment que disminueixin les mesures de seguretat observarem la reaparició de casos. Es desconeix com serà la seva possible incidència, si augmentarà, si disminuirà o si se sostindrà, o si es poden presentar possibles variants més infeccioses o més patògenes”.

En el mateix sentit, Martínez-Illescas diu que “a hores d’ara no es pot determinar: potser no serà la grip tal com la coneixíem fins ara però sí un virus semblant”. I recorda que “mai abans tot el planeta havia seguit tantes mesures sanitàries simultàniament. No sabem quins efectes pot tenir tot això sobre altres virus en un futur”.

CAL SABER

NO ABAIXAR LA GUÀRDIA Que aquest any la grip tingui un menor impacte no vol dir que haguem d’abaixar la guàrdia davant aquest virus, ni que la població de risc hagi de deixar de vacunar-se. Al contrari. El doctor Juan García Costa destaca que “ per descomptat que hem de persistir amb la vacunació contra la grip”, ja que “no podem preveure la durada de la situació actual ni si aquesta pot ser canviant”.

Un hivern sense grip

tracking