A la recerca de l'equilibri

El ioga i la meditació guanyen adeptes en temps de Covid-19

A la recerca de l'equilibri

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les preocupacions, l’estrès i l’ansietat que ha provocat en moltes persones la pandèmia de la Covid-19 ha incrementat la demanda i l’oferta –especialment en línia– d’activitats com el ioga, la meditació o el que es coneix com a atenció pelna (mindfulness). Unes disciplines que ja gaudien de força acceptació abans de l’esclat de la crisi sanitària, però que han revifat arran de tot el que estem vivint.

“No havia fet mai ioga i durant el confinament vaig començar a seguir un curs per internet”, explica Gemma Gutiérrez, resident a Sant Julià de Lòria de 38 anys. “Ara hi dedico una estona pràcticament cada dia. No només m’ajuda físicament, sinó que en l’àmbit mental també és molt beneficiós. Desconnectes de tot”, recalca. Ara, està esperant que la situació s’estabilitzi per poder apuntar-se a classes presencials.

La Teresa Morera, en canvi, ja fa cinc anys que fa ioga a Aura Espai, però assegura que mai li havia anat tan bé com fins ara. “M’ha ajudat molt, perquè he passat uns mesos horribles, amb molts nervis. La meva mare està en una residència i he patit molt per ella”, confessa aquesta escaldenca de 57 anys. La pràctica del ioga “fa que et centris només en tu mateixa i t’oblidis de tot”. I afegeix que “de no ser per això, no sé com hauria passat tots aquests mesos”.

La directora del centre, Meritxell Cardelús, destaca que el ioga “és molt recomanable sempre”, però encara més “en situacions complicades com la que estem travessant, en què és més necessari que mai desconnectar”.

El ioga combina la respiració i la meditació amb postures i moviments del cos. Els seus beneficis han estat reconeguts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i tant metges com fisioterapeutes aconsellen la seva pràctica. “Quan ja tens una base sòlida segueixes les instruccions del professor de manera automàtica. En arribar a aquest punt, la ment es relaxa. La freqüència cerebral baixa i això permet superar l’angoixa i la por”, explica Francina Sangrà, responsable del centre Komorebi. Aquest espai de ioga va obrir les portes ara fa un any, poques setmanes abans que es declarés la pandèmia. “El confinament ens va enganxar de seguida, de manera que vam haver de començar fent classes en línia”, comenta Sangrà. “Molta gent va començar a casa, i després amb el temps s’ha animat a venir. Especialment a principi d’aquest any hem notat un augment de l’interès pel ioga”, subratlla.

El mateix s’ha trobat Diana Torra, directora de Diana Torra Centre, especialitzat en ioga i pilates. “La situació que estem vivint ha fet que molta gent s’hagi plantejat coses que mai abans s’havia preguntat sobre la seva vida. En un context de por, d’incerteses i de males notícies, la nostra energia va a la baixa. Això es va acumulant i fa que estiguem més tristos i irritables”, destaca. Per aquest motiu, la pràctica de la meditació i el ioga “ens ajuda a recuperar aquesta energia: prens consciència de tu mateix i, per una estona, la teva ment deixa de pensar en mil coses a l’hora per focalitzar-se en tu”. A partir d’aquesta meditació, agrega, “pots plantejar-te moltes qüestions sobre la teva vida que en el dia a dia potser no tens temps de pensar. Per exemple, preguntar-te si segueixes una bona alimentació i uns hàbits de vida saludables. Pensar què estàs fent bé i quines coses pots millorar”, indica.

Però de la mateixa manera que hi ha hagut un augment de l’interès del ioga motivat per la pandèmia, en alguns casos també s’ha produït l’efecte contrari. “A algunes persones els ha entrat molta por i s’han desapuntat del centre. El coronavirus ha despertat molts temors i malgrat que seguim totes les precaucions per evitar els contagis, hi ha qui prefereix no venir”, assenyala Torra.

“Hi ha molta gent que està esperant que passi tot per començar a fer alguna activitat”, apunta, al seu torn, Sarah de Santiago, del centre Prana Yoga Andorra. “Quan la cosa s’hagi normalitzat sí que tindrem un augment d’inscripcions”, augura la professora, que, amb tot, sí que ha notat un increment de persones interessades a fer ioga on line.

Mentrestant, De Santiago ha seguit treballant amb “alumnes que ja fa molts anys que venen”, als quals “el ioga els ha ajudat molt durant la pandèmia. Tinc alumnes que treballen al món de la sanitat i les classes els han ajudat molt a desconnectar i a gestionar millor uns estats emocionals i mentals molt complexos”, assegura. El ioga, en aquest sentit, “té un efecte equilibrant que t’ajuda a estar més centat. Si estàs baix d’endorfines també et dona la vitalitat que et falta”.

Viure de manera conscient

La paraula ioga està relacionada amb el concepte d’unió i fa referència a l’harmonia dels diferents nivells de l’ésser humà (cos, ment i ànima). La pràctica continuada i constant d’aquesta disciplina ajuda a desenvolupar l’atenció en el present i a viure de manera conscient. Per aconseguir-ho, el ioga inclou diverses tècniques o estadis, com les asanas (postures) o el pranayama (tècniques de control de la respiració i de l’energia vital).

A la recerca de l'equilibri

tracking