Sant Jordi recupera la normalitat

Després de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19, la festivitat es podrà celebrar de nou als carrers

Sant Jordi recupera la normalitat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El segon Sant Jordi després de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19 torna a una relativa normalitat. A diferència de la celebració del 2020, que ens va agafar en ple confinament i que va haver de desenvolupar-se majoritàriament de manera virtual, enguany llibreters i floristes podran tornar al carrer. Seguint, això sí, una sèrie de protocols sanitaris bàsics per garantir la seguretat.

“Crec que aquest Sant Jordi pot ser especial. Hi ha ganes de sortir, de passejar i de mirar llibres. De recuperar tot allò que l’any passat no es va poder fer”, opina la Marta Ferrer, una jove d’Andorra la Vella de 24 anys. “És un dia que s’ha de viure al carrer. Per molt que se celebrin actes on-line, no és el matex”, remarca.

“Que aquest any es pugui fer un Sant Jordi més o menys normal vol dir que estem recuperant l’activitat social. És una bona notícia”, comenta Aurelio Salas, veí d’Escaldes-Engordany de 53 anys. “Espero que la gent sigui responsable i que no hi hagi aglomeracions”, afegeix. L’epicentre de la diada tornarà a ser la plaça del Poble d’Andorra la Vella, si bé tots els comuns han previst activitats que van des de signatures de llibres fins a concerts, espectacles teatrals o tallers. El ministeri de Salut ha fixat tot un seguit de pautes perquè la jornada es pugui desenvolupar amb seguretat: distància social, circulació en un únic sentit, evitar cues, utilització de solucions hidroalcohòliques o un mínim de tres metres de separació entre parades, entre d’altres. No tots els establiments, però, han optat per sortir al carrer. “Hem preferit potenciar l’atenció a la botiga i reforçar les mesures de seguretat aquí”, explica Lluís Canal, de La Llibreria. “El virus encara no està controlat i ens estimem més no sortir aquest any, per responsabilitat. Crec que els clients ho entendran”, subratlla. El llibreter també creu que “per molt que canviï el format, Sant Jordi és una tradició que no desapareixerà. L’any passat vam poder obrir tres dies abans i vam tenir força vendes”.

En el mateix sentit, Pamela Méndez, responsable de Llibre Idees, indica que “no hem volgut posar parades al car­rer” perquè “pot suposar un risc innecessari per als treballadors i clients. Sabem que s’adoptaran molts criteris de seguretat al carrer, però tot i així preferim treballar directament a la botiga, on es poden controlar millor els aforaments i es pot oferir una atenció més personalitzada”. Méndez és conscient que “aquest tampoc serà un Sant Jordi del tot normal”, però amb tot “hi haurà més vendes: esperem arribar a un 80%”. A més, destaca que “aquest any les editorials han pogut treure les novetats a temps, més els llibres que no van poder publicar l’any passat. Hi ha molt per triar i això es notarà amb més moviment a les llibreries”.

Qui sí que ha optat per sortir al carrer ha estat la llibreria de l’FNAC, del grup Pyré­nées. “Ho hem previst tot com si fos un Sant Jordi habitual”, relata el responsable de producte de l’establiment, José Antonio Molina. “Confiem que el bon temps i el fet que aquest any Sant Jordi caigui en divendres seran factors que ajudaran força. El sector pot tornar a les xifres de vendes anteriors a la crisi, perquè a més la gent té moltes ganes de sortir”, vaticina. També les floristeries es mostren optimistes. “L’any passat vam tenir moltes vendes. Vam poder obrir els dies previs i es va potenciar molt l’enviament de roses a domicili”, assenyala Annabel Gonçalves, de Flors Annabel. Aquest any “crec que tornarem ja a una normalitat pràcticament total”. I per això, afegeix, ha decidit “encomanar el mateix nombre d’unitats que el 2019. Tot apunta que la jornada anirà bé”, destaca la florista, que instal·larà també una parada al centre d’Escaldes-Engordany, com ha fet sempre. “No hem de desaprofitar l’oportunitat de tornar al carrer. Cal recuperar l’activitat com abans millor.”

tracking