Onada de calor

L’aposta per la producció d’energies renovables, la fiscalitat al carboni o la normativa perquè els habitatges tinguin un consum quasi nul són algunes de les mesures preses a Andorra contra el canvi climàtic

Per setè any seguit, Andorra ha tingut una onada de calor

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Servei Meteorològic Nacional d’Andorra considera que una onada de calor es produeix quan hi ha un període de tres o més dies amb temperatures extremament altes. A mitjans d’agost, el Principat en va patir una que va durar cinc dies i va fer enfilar el termòmetre fins a màxims històrics. Les més altes es van registrar a l’estació de la Borda Vidal –a 873 metres d’altura– amb un pic màxim de 38,1 graus centígrads i a la de la Margineda –situada a 950 metres d’altitud– amb 37,9. A la del Roc de Sant Pere, a 1.113 metres, es va arribar a una màxima de 37,7 graus centígrads, rècord de temperatura des que es registren les dades al Principat com també ho van ser els 35,8 a la de la Comella.

Conseqüències d’uns problemes ambientals que estan causant danys irreversibles en el nostre ecosistema. “Vivim immersos en el canvi climàtic i tots els fenòmens extrems que passen, com les onades de calor o les fortes precipitacions, estan dins d’aquest context”, indica Guillem Martín, nivòleg i meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional. “L’última onada de calor va ser propiciada per un anticicló al centre de la Mediterrània que es va moure cap a la península Ibèrica. Anava associada a massa de pols en suspensió de l’Àfrica”, explica sobre l’últim fenomen d’aquest tipus que es va donar al Principat i que va dur certs perills. El meteoròleg destaca que “el risc d’incendis forestals és una conseqüència molt visible de les onades de calor per la sequedat ambiental que provoquen” i que, durant la pujada de temperatures de l’agost, al país hi va haver la sort que “va ploure intensament una setmana abans i el risc d’incendis no es va disparar gaire”. De fet, l’orografia d’Andorra l’ha protegit durant anys de tenir risc alt d’incendis forestals, ja que, a diferència de climes com el mediterrani, afavoreix la creació de precipitacions freqüents que fan que el sòl es mantingui humit.

Tanmateix, el canvi climàtic ha dut en els últims anys l’increment de fenòmens extrems com les onades de calor i és per això que, des de l’any passat, els bombers d’Andorra elaboren el Butlletí d’Incendis Forestals (BIF), un mapa del territori nacional on es veuen reflectits els nivells de perill d’incidents d’aquest tipus. Es classifiquen en una escala de cinc: baix, moderat, alt, molt alt o extrem. “Es tracta d’una eina per tenir constància de com tenim el nivell de perill d’incendi i quines poden ser les recomanacions per evitar que qualsevol ignició pugui provocar un incendi o que aquest tingui capacitat de propagar-se”, explica Pere Pons, membre del cos de bombers, en un vídeo difós a les xarxes socials a principis d’estiu. Protecció Civil, per la seva banda, dona instruccions per evitar incendis per imprudències: no utilitzar barbacoes que no siguin autoritzades i respectar les limitacions d’enceses de foc; no llençar burilles enceses al medi o a les carreteres, ni caminant ni per la finestra del vehicle; recollir tota la brossa quan se surt per la muntanya i utilitzar els contenidors adequats; i comunicar al 112 qualsevol columna de fum.

IMPACTE PER A LA SALUT

Les altes temperatures causades per una onada de calor poden tenir conseqüències importants per a la nostra salut. Guillem Martín destaca “la deshidratació, especialment en gent gran o en les persones que practiquen esport a l’aire lliure”. Sobre aquest aspecte, Protecció Civil recomana hidratar-se amb freqüència i evitar l’exposició al sol a les hores centrals del dia –especialment si és per dur a terme activitats físiques–, així com tenir cura de la gent d’edat avançada i respectar les limitacions d’enceses de foc.

En l’àmbit econòmic, Guillem Martín destaca que els comerços alimentaris “han de prendre mesures per a la conservació dels aliments”, més difícil si hi ha temperatures altes. A més, avisa que el canvi climàtic farà que els fenòmens extrems siguin “cada vegada més extrems”, ja que “estem immersos en aquest canvi que, a més, farà que aquestes onades d’altes temperatures incrementin la seva freqüència”. El meteoròleg recorda que “per setè any consecutiu, des del 2015, es registren onades de calor a Andorra”, i assegura que es tracta d’un fet excepcional, ja que, històricament, aquestes només es produïen en algun període estival de manera aïllada.

L’aposta per la producció d’energies renovables, la fiscalitat al carboni o la normativa perquè els habitatges tinguin un consum quasi nul són algunes de les mesures preses a Andorra contra el canvi climàtic. Ja ho va deixar clar fa pocs dies la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó: ser un país petit no és excusa per no fer els deures davant­ d’aquest problema global.

Aquest fenomen incrementa el risc d'incendi forestal

tracking