Castanyada o Halloween?
La tradició de menjar castanyes i panellets en la vigília de Tots Sants està encara molt arrelada al país, però el costum ha anat deixant pas a la celebració del Halloween anglosaxó
Tot i que la tradició de menjar castanyes i panellets en la vigília de Tots Sants està encara molt arrelada al país, el costum ha anat deixant pas a la celebració del Halloween anglosaxó, sobretot entre les generacions més joves. Els costums propis i els aliens semblen conviure en aquesta diada, que ha vist totalment transformats els rituals en molt poc temps.
“No crec que sigui incompatible celebrar la castanyada i Halloween al mateix temps. Si per les festes Nadal hem anat incorporat el Pare Noel, que tampoc és un personatge de la cultura d’aquí, per què no fer-ho amb d’altres tradicions?”, es pregunta Josep Sanz, veí d’Andorra la Vella de 36 anys.
Una prova d’això és la manera com celebren Tots Sants a casa de la Pilar Coll, escaldenca de 74 anys. “Gairebé cada any ens reunim tota la família i als meus nets, que ara tenen 12 i 14 anys, sempre els agrada venir disfressats”, comenta. “Al principi se’m va fer una mica estrany, però entenc que entre els joves sigui més divertit i engrescador fer Halloween.”
Que la castanyada tradicional continua tenint adeptes ho demostren, per exemple, les bones xifres en les vendes de panellets. “Sempre tenim molta demanda per aquestes dates. Ja fa dies que els clients en compren molts, i a mesura que s’acosti Tots Sants aquesta xifra creixerà encara més”, assegura Marilyn da Silva, responsable dels forns i pastisseries Art i Pa. “Una mostra que la tradició continua ben viva és que els panellets que segueixen tenint més èxit són els clàssics de pinyons, tot i ser també més cars”, afegeix la pastissera.
El progressiu retorn a la normalitat de la restauració i les discoteques també ajudarà a revifar Halloween. “L’any passat vam haver de conformar-nos de celebrar-ho pràcticament cadascú a casa seva i fer videoconferència amb la colla”, expliquen la Gemma i l’Anna, dues amigues de 29 i 30 anys, que asseguren que aquest any es reuniran tots per sopar.
“Ara fa un any es van fer moltes celebracions a casa i en petit comitè, i ara toca tornar a sortir. Crec que hi tornarà a haver ambient de Halloween, perquè estem venent moltes més disfresses i material que el 2020”, indica Toni Mingorance, gerent de la botiga Party Fiesta. Tot i admetre que degut a la crisi logística global no ha pogut rebre totes les comandes que havia realitzat, Mingorance es mostra satisfet per la bona resposta dels clients a l’actual campanya de Halloween. “Des de començament d’octubre que estem venent coses, des d’elements de decoració fins a tota mena de disfresses: des de les clàssiques d’esquelets o vampirs fins als uniformes vermells d’El juego del calamar ”, la sèrie coreana de Netflix convertida en fenomen televisiu mundial.
La reobertura de l’oci nocturn també ha estat celebrada per l’Associació de Frikis d’Andorra, que considera que el fet que pubs i discoteques recuperin la normalitat es farà notar “amb més ambient de Halloween al carrer. És un pas endavant respecte a l’any passat”, assenyala el president de l’entitat, Jonathan González. A més, posa en relleu que “com que moltes disfresses també cobreixen la cara, serà molt fàcil combinar-les amb la mascareta, sense que resulti estrany”. González lamenta, però, que al país hi hagi poques opcions de lleure per celebrar Halloween. “A Komnata Quest s’organitza un escape room sobre Frankenstein, i a més et fan descompte si vas disfressat, però estem lluny de cites de referència com l’Horrorland”, l’scream park instal·lat al Maresme que també congrega molts aficionats andorrans. D’altra banda, el sopar temàtic de Halloween que cada any organitza l’associació tampoc recupera encara el format original. “El farem més tard, amb menys gent i en un ambient més tranquil”.
Dues tradicions de tots sants
Tot i les seves diferències formals, les festes de la castanyada i Halloween comparteixen un mateix fil conductor, el record i l’homenatge als difunts. És a dir, són dues maneres de celebrar Tots Sants, però mentre que la primera es basa en un antic ritual funerari –la commemoració dels morts menjant els productes que genera la terra en aquell moment–, la segona té com a arrel el Samhain, una celebració pagana d’origen celta.