Com portem les noves restriccions?
En vigor des de l’1 de desembre passat per un període inicial de 15 dies, les noves mesures inclouen, entre d’altres, l’obligatorietat de dur mascareta a tots els interiors i també als espais exteriors de zones urbanes
Quan sembla que avancem i tornem a gaudir de certa normalitat toca fer passos enrere. Potser ens havíem confiat massa.” Així explica Aina Grau, de 38 anys i veïna d’Andorra la Vella, com veu les noves restriccions imposades pel Govern davant l’augment descontrolat de casos de Covid-19. “No hi ha més remei que adaptar-s’hi, però també és empipador. Només espero que puguem passar unes festes de Nadal més o menys tranquil·les.”
En vigor des de l’1 de desembre passat per un període inicial de 15 dies, les noves mesures inclouen, entre d’altres, l’obligatorietat de dur mascareta a tots els interiors i també als espais exteriors de zones urbanes. Aquesta és una de les disposicions que més impacte tenen entre els ciutadans. I de les que més molestes resulten.
“Surts de casa i ja no et pots treure la mascareta. Em resulta molt incòmode”, confessa Enric Oliveira, de 41 anys i resident a Escaldes. Entenc que en espais tancats pot ser útil per evitar els contagis, però al carrer encara no veig clara la seva funció, sobretot quan pots mantenir la distància amb altres persones”, afegeix. La Maria Gómez Colomer, d’Andorra la Vella i 52 anys d’edat, comparteix la mateixa opinió. “Portar mascareta al carrer a l’hivern és una tortura. Les ulleres s’entelen i no puc fer dues passes sense haver de treure-me-les. A la feina l’hem de portar i és normal perquè és un lloc tancat. A més, treballem de cara al públic. Però per anar pel carrer no hauria de ser obligatòria”, opina. La Sandra Martínez, una jove de 27 anys, ho veu d’una altra manera. “Quan va començar la pandèmia ja tenia clar que la mascareta arribava per quedar-se”, relata. Per aquest motiu, “ara ja en tinc tota una col·lecció de tots els colors, ja la considero gairebé un complement més. No sabem si quan tot això passi continuarà havent-hi el costum de portar-ne com a molts països orientals, però crec que de moment la cosa anirà per a llarg”, vaticina.
També el Mario Costa, de 48 anys i veí de la capital, creu que aquestes restriccions s’allargaran durant bona part de l’hivern. “Ara fa un any estàvem completament tancats, i si ara no ho estem és perquè les vacunes ens han ajudat bastant. Però és clar que en aquesta època de l’any és quan el virus es transmet amb més facilitat, i veig normal que toqui posar més barreres per contenir-lo”, subratlla. “Qui sap si a partir d’ara cada hivern tocarà fer una mica de marxa enrere i extremar les mesures per evitar que la situació es descontroli”, puntualitza. L’oci nocturn torna a ser, un cop més, l’àmbit més castigat. El seu tancament total representa un cop molt dur per al sector, que tot just acabava de recuperar una activitat més o menys normal. Entre els usuaris habituals hi ha opinions de tota mena. “Potser és veritat que a les discoteques és fàcil que hi hagi contagis, però també són llocs on tot pot estar més controlat”, expliquen la Meritxell i la Neus, dues amigues de 18 i 19 anys, respectivament. En la seva opinió, “és millor obrir els locals amb cert control en lloc que hi torni a haver festes i reunions il·legals. Allà sí que hi ha perill que es disparin els contagis”, destaquen. El Jordi Navarro, en canvi, creu que tornar a tancar l’oci nocturn és un acte de responsabilitat. “M’agrada sortir de nit però crec que hi ha altres opcions per divertir-se”, considera aquest jove encampadà de 24 anys. “Pots sortir a sopar amb els amics, al cinema, a fer una copa... Crec que els joves hem muntat molt drama amb això i no sé si n’hi ha per a tant. Només em sap greu pels negocis”, conclou.
Reunions familiars i a la feina
Les trobades de familiars i amics han de ser d’un màxim de sis persones en interiors i de deu en exteriors, excepte nuclis convivents superiors. A la feina, es prescriu el teletreball quan sigui possible i es demana prioritzar les reunions telemàtiques. A bars i restaurants, les taules han de ser d’un màxim de sis comensals a l’interior i de deu a l’exterior. La separació entre les taules torna a ampliar-se a 1,5 metres.