Els reis, tradició viva
Un costum que no ha perdut força ni amb el progressiu i creixent protagonisme d’altres personatges nadalencs, com el Pare Noel
La recta final de les festes de Nadal ve marcada per una de les tradicions més arrelades al país: l’arribada dels Reis Mags. Un costum que no ha perdut força ni amb el progressiu i creixent protagonisme d’altres personatges nadalencs, com el Pare Noel, ni, més recentment, amb l’esclat de la pandèmia del coronavirus. La prova és que, tot i la situació sanitària, la recepció de cartes i les cavalcades es mantenen, amb les lògiques mesures de seguretat per contenir l’expansió de la variant òmicron.
El dia de Reis segueix sent una data especial per a moltes famílies. “Crec que és important mantenir les tradicions. A casa meva sempre feiem Reis i ara ho continuo celebrant amb els meus fills. És una festa que no s’ha de perdre”, opina la Cristina Pujal, veïna de Sant Julià de Lòria de 41 anys.
El mateix punt de vista és compartit pel José Iranzo, resident a Andorra la Vella de 44 anys. Pare de dos fills de 6 i 10 anys, a la seva família sempre han tingut molt clar que la màgia de la nit de Reis no es pot comparar a cap altra celebració . “És cert que cada vegada hi ha més tendència a donar els regals per Nadal i fer el Pare Noel, però conservar els costums de tota la vida també és important.”
Altres pares, en canvi, prefereixen repartir els regals entre les nits del 25 de desembre i el 6 de gener. “El Pare Noel potser no és tan típic d’Andorra, però permet que els nens tinguin més dies per gaudir de les joguines. Nosaltres a casa celebrem les dues coses”, explica la Gemma Salmerón, veïna de la capital i mare d’una nena de 7 anys. “Sempre fem alguns regals per Nadal, perquè la nena no estigui impacient, i algun altre per Reis, per continuar amb les tradicions.”
Aquesta dualitat és ben coneguda entre els establiments de joguines. “La cosa està molt repartida, també perquè tenim molts clients que venen de França i allà només se celebra el Pare Noel. Però la festa de Reis continua tenint un protagonisme indiscutible entre entre la gent del país”, remarca Joan Saurí, responsable de l’establiment Tic-Toc Joguets. “Hi ha costums que segueixen molt presents i això és nota en el fet que les vendes de cara a Reis sempre són més importants”, especifica.
Tot i això, aquest any les vendes s’han avançat força per por al desabastiment. La crisi global de subministraments ha portat les famílies a ser més previsores. En aquest sentit, Saurí destaca que, aquesta campanya de Nadal, hi ha hagut transaccions importants ja abans del pont de la Puríssima. “Abans el pont marcava l’inici de les compres per a les Festes, però aquesta vegada molta gent ja va començar a encarregar-me coses a mitjan novembre”, assegura al respecte.
Des de Basar Valira, el seu gerent, Joan Villasevil, confirma aquesta tendència. “Tenim força tractes amb el mercat asiàtic, i nosaltres ja vam ser previsors des de principis de l’any 2021, quan vam fer les primeres comandes importants”, relata. “Sabíem que hi hauria problemes amb els xips i altres components electrònics, i també amb determinats materials, per això vam començar a fer estoc aleshores”.
Villasevil posa en relleu que “tot el que han estat xips, o peces de plàstic o alumini, han faltat força aquest últim any”. Per tal de pal·liar-ho, la botiga ha intentat “diversificar més la disponibilitat dels productes que tenim habitualment, buscar coses similars en altres marques, per evitar també que els preus es disparessin”. Malgrat la previsió, reconeix que “no sempre s’ha pogut aconseguir de tot, perquè hi ha hagut escassetat en determinats articles”. Reconeix, però, que les famílies “també han estat previsores i ens han sol·licitat amb temps tot allò que buscaven”.
Igual que Saurí, Villasevil també veu com les tendències pel que fa a les tradicions es reparteixen força. “A les botigues de joguines d’Andorra tenim la sort que tenim molts clients d’Espanya i França: uns tiren més cap al Pare Noel i els altres cap a Reis. Entre la gent del país la cosa està també força renyida, però els Reis sempre han tingut més acceptació”, afirma el gerent de Basar Valira.
I quines són les joguines més demanades aquest any? “S’està repetint el que ja va succeir l’any passat”, indica Villasevil. “Estem notant molt increment de venda de trencaclosques, de jocs de taula, de casetes, de manualitats... tot plegat reflecteix la realitat de la Covid-19. Encara hi ha la percepció que tocarà passar molt temps a casa".