Temps de nous propòsits

Després dels excessos gastronòmics del Nadal, perdre pes és un dels objectius estrella de cada mes de gener

Temps de nous propòsits

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Fer més esport, perdre algun quilo, deixar de fumar, estalviar, aprendre idiomes... són objectius que tots ens hem marcat alguna vegada en encetar un nou any. El mes de gener acostuma a ser temps de reflexió: pensem en l’any passat, i recordar el que hem fet els darrers dotze mesos ens pot ajudar tant per aprendre de les experiències com per renovar les nostres prioritats a mitjà i llarg termini. Una altra cosa, però, és que aquests propòsits es compleixin i no acabin, com passa massa sovint, dipositats al calaix de les bones intencions.

“Sempre acostumo a fer una llista amb coses per complir amb el canvi d’any. Moltes es queden pel camí, però altres les he anat mantenint durant els mesos següents”, explica l’Àngels Amorós, resident a Andorra la Vella de 41 anys. Admet, però, que el més important és “tenir força de voluntat”, una cosa que, afegeix, “no sempre és fàcil”.

“Canviar d’any implica començar de nou, és un gest que té molta força simbòlica. Per això molta gent es marca reptes en aquesta època”, apunta el psicòleg Tomàs Navarro. Això sí, han de ser en tot moment fruit d’una decisió personal. “Hi ha gent que arrossega els mateixos propòsits any rere any. Això vol dir que no són seus, sinó fruit de la pressió social”, comenta l’especialista. Així, “les eleccions depenen molt de la força motivacional. Si no tenen sentit per a qui se les proposa costaran de mantenir”.

Navarro posa èmfasi en el fet que “plantejar-nos coses noves sempre suposa fer un esforç. Un esforç que cal fer sí o sí si volem obtenir resultats”. De la mateixa manera, si la motivació és clara, tampoc cal esperar que sigui 1 de gener per canviar d’hàbits. “Cada matí és una nova oportunitat, qualsevol dia és bo per deixar enrere els mals costums”, afirma el psicòleg. “El que està clar és que si ho anem postergant mai trobarem el moment ideal.”

Després dels excessos gastronòmics del Nadal, perdre pes és un dels objectius estrella de cada mes de gener. Aconseguir-ho és relativament senzill si seguim pautes com les que proposa la dietista i nutricionista Katia Durich. “Primer de tot hem de desfer-nos de les temptacions com bombons, torrons i dolços en general, i no comprar-ne més encara que estiguin d’oferta”, assenyala. Paral·lelament, també haurem de “prioritzar verdures, hortalisses i fruita, i tornar a cuinar de forma senzilla, amb tècniques com el vapor, la planxa, o el bullit, i evitar comprar productes processats o refrescos”.

Què cal fer perquè aquests hàbits saludables es mantinguin en el temps? “És important plantejar objectius realistes i no aclaparar-nos ni exigir-nos massa de cop”, puntualitza Durich. Així mateix, recomana “deixar-nos temps suficient per experimentar els beneficis de fer petits canvis i fer un seguiment amb un professional que ens ajudi en el procés”.

Caure en la trampa de les dietes miracle és un error que ens pot sortir molt car. “Generen efecte rebot i, a més, avui en dia hem d’estendre el concepte de salut també a la dieta, és a dir, fer prevenció a través de la nostra alimentació”, indica la dietista. Aquest tipus de solucions exprés, a més, “provoquen quadres d’ansietat o trastorns alimentaris”. Des d’aquest punt de vista, “la relació entre nutrició i estat d’ànim és cada dia més evident. Realment som el que mengem”, destaca Durich.

Estretament relacionat amb la cura de l’alimentació, el retorn al gimnàs és un altre clàssic d’aquesta època. “Sempre tendeixo a deixar-lo de banda durant les vacances d’estiu i després al setembre em fa mandra tornar-hi”, reconeix Jordi Hernández, encampadà de 28 anys. “El gener és un bon moment per tornar-hi”, opina.

Judith Ramos, monitora del gimnàs Duplex, corrobora aquesta tendència. “Després de Reis hi ha un boom d’inscripcions, igual com passa a la tardor”. I especifica que ens trobem amb “molta gent nova, però també persones que es reincorporen després d’un temps sense venir. Es nota que després de festes volen començar l’any amb bons propòsits”.

I igual que amb l’alimentació, a l’hora de fer esport també és essencial marcar-se fites que es puguin assolir. “Si estableixes objectius que no són reals o són poc assequibles acabes frustrant-te.” Millor a poc a poc, però amb constància.

Què es el Dry January? Practicar el Dry January o Drynuary, una moda que arriba des d’Anglaterra i que consisteix a passar un mes sencer sense tastar l’alcohol, és una de les recomanacions que dona la dietista Katia Durich per començar l’any amb bons hàbits. La iniciativa d’abstenir-se de beure durant aquest mes va sorgir el 2014 i els seus beneficis tenen a veure tant amb la salut com amb la butxaca. D’acord amb un estudi de la Universitat de Sussex, aquesta mesura ajuda a tenir més energia, més consciència de com i quant bevem, al mateix temps que ens ajuda a dormir millor i a perdre pes.

tracking