Buscant el reforç immunitari
L'aparició de la variant òmicron de la covid-19 ha suposat un cop molt dur a l’habilitat de les vacunes per protegir-nos del contagi del virus
L'aparició de la variant òmicron de la covid-19 ha suposat un cop molt dur a l’habilitat de les vacunes per protegir-nos del contagi del virus. Les primeres dosis del vaccí que la major part de la població va rebre ja fa uns mesos no ofereixen pràcticament cap protecció contra una infecció d’òmicron, malgrat que tenen la capacitat de reduir considerablement el risc d’emmalaltir de gravetat i haver de rebre assistència hospitalària.
Cal recordar que totes les vacunes es van desenvolupar per combatre la primera versió del virus, que va sorgir ara fa dos anys. Pot aleshores una dosi de reforç d’aquestes mateixes vacunes originals protegir-nos contra la nova variant? Està demostrat que sí: la protecció que ofereix una nova dosi és molt més àmplia.
Amb tot, entre els ciutadans hi ha opinions contraposades respecte a aquesta dosi de reforç. “No me’n acabo de refiar”, explica la Meritxell (nom fictici), una jove d’Andorra la Vella que, ara com ara, descarta vacunar-se per tercera vegada. “Vaig rebre les dues dosis de Pfizer a l’estiu i de moment crec que és suficient. A més, la variant òmicron no resulta tan greu per a una persona que ja està immunitzada”, apunta.
“Entenc que la tercera dosi ha de ser prioritària per a determinats grups d’edat o persones amb problemes de salut”, subratlla, al seu torn, Pere Lagos, resident a Escaldes-Engordany de 43 anys. “Però també entenc que, després que hagi sorgit una nova variant, es vulgui donar una protecció el més àmplia possible. Al cap i a la fi, es tracta de tornar a la normalitat com abans millor”. Per aquest motiu, no ha tingut cap pega per posar-se el vaccí novament.
En tot cas, està demostrat que la dosi addicional és efectiva contra la variant òmicron. “És cert que aquesta mutació del virus s’escapa dels anticossos, tant de les persones que han passat la malaltia com de les vacunades. Tots es poden contagiar”, ressalta el pediatre i vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Fernando Moraga-Llop. “Però també és cert que amb una nova administració de la vacuna s’aconsegueix augmentar la immunitat entre un 71 i un 75 per cent”, hi afegeix.
El doctor vol insistir en la importància del concepte dosi de reforç. “Es tracta efectivament de reforçar la immunitat d’aquestes persones, perquè la protecció acaba disminuint amb el temps. A mesura que ens fem grans anem perdent aquesta capacitat d’immunitzar-nos.”
Sobre els temps de vacunació, Moraga-Llop admet que fer variar les estratègies i els períodes d’espera entre el moment en què hem passat la malaltia i l’aplicació de la dosi de record pot crear “confusió”, i en tot cas recomana un lapse d’entre tres i sis mesos. A Andorra el temps és de quatre setmanes per als pacients que han passat la variant delta al desembre i de tres mesos per als que hagin contret l’òmicron. “Si en les darreres setmanes hem passat la infecció, no té sentit que ens facin vacunar en quatre setmanes, que és quan tindrem majors índexs d’immunitat. No li veig sentit i ho ho trobo precipitat”, assegura l’especialista. “El recomanable seria a partir dels tres mesos, que és quan la protecció comença a baixar.”
Un concepte no del tot precís Tot i que es fa servir de manera generalitzada, el concepte de tercera dosi no resulta del tot precís. “Caldria parlar de dosi addicional”, subratlla el vicepresident de l’Associació Espanyola de Vacunologia, Fernando-Moraga Llop. Per què? “En el cas dels vacunats amb Janssen, aquesta serà la segona dosi. I en el cas de les persones amb immunosupressió greu, formarà part de la seva primovacunació.”