El carnaval torna amb força
La progressiva millora de la situació sanitària ha permès recuperar de mica en mica les principals tradicions
Després d’un llarg període en què la crisi de la covid-19 ha estroncat bona part de les celebracions populars del país, la progressiva millora de la situació sanitària ha permès recuperar de mica en mica les principals tradicions. És el cas del Carnaval, que ara fa un any es va veure molt deslluït per la cancel·lació de la majoria d’actes i que aquest 2022, tot i no tornar a la plena normalitat, veu com es recuperen una part important de les cites i representacions més emblemàtiques.
“Aquest any es respira més ambient de Carnaval: es fan més activitats i sembla que la gent està més animada”, opina Jordi Solé, un jove escaldenc de 22 anys. “L’any passat no vam fer res amb els amics i per aquest Carnestoltes en principi tampoc havíem de sortir, però com que la situació ha anat millorant finalment ens hem decidit a disfressar-nos. Improvisarem alguna cosa sobre la marxa”, afegeix.
La reobertura de l’oci nocturn ha estat un dels grans al·licients perquè la tradició pugui tornar amb força. “L’ambient de Carnaval canvia molt si pots sortir de nit o no. No és el mateix”, considera l’Aina Suárez, de 27 anys i veïna d’Andorra la Vella. “Per això l’any passat la festa va passar una mica sense pena ni glòria. Alguns es van reinventar i van fer celebracions a casa o per videoconferència, però amb les meves amigues vam decidir no fer Carnestoltes perquè tampoc tenia gaire sentit disfressar-se per a res.”
La fi de moltes de les restriccions ha suposat un respir important per a les botigues de material i disfresses, que fins a l’últim moment han estat molt pendents de l’evolució de la pandèmia. Finalment, la campanya s’ha pogut salvar in extremis. “La gent està molt animada, ja fa dos anys que no es pot celebrar un Carnaval en condicions i es nota que hi ha ganes de reviure les tradicions”, destaca el gerent de la botiga Party Fiesta, Toni Mingorance. “En les últimes setmanes hem tingut força demanda de disfressa infantil, que és la que es prepara amb més temps perquè els nens sempre volen una cosa en concret i cal sol·licitar-la al proveïdor si no hi ha existències”, comenta. “En canvi, les disfresses per a adults es venen més tard, els clients esperen a últim moment i s’improvisa més”, puntualitza. En tot cas, Mingorance es mostra satisfet perquè la celebració “ja pugui tornar pràcticament a la normalitat”.
Des dels comuns s’ha treballat també per poder assolir aquesta normalitat. A Encamp, una de les parròquies on el Carnaval té més pes, es recuperen tots els actes tradicionals. “Podem tornar pràcticament al mateix format de sempre, amb la penjada i l’operació del Carnestoltes, el Ball de l’Ossa o el judici als contrabandistes”, diu Raül Fernández, de la comissió de festes. El fet que s’hagin aixecat també les restriccions pel que fa a l’oci nocturn permet, així mateix, “fer actes a la sala de festes del Complex: balls, actuacions de DJ o el concurs de disfresses el diumenge a la nit”, especifica.
La capital i Escaldes-Engordany, per altra banda, descarten fer la tradicional rua conjunta. “Quan va arribar la relaxació de les mesures no hi havia temps per avisar les comparses”, expliquen des del comú d’Andorra la Vella. En canvi, es conserven alguns actes que s’organitzaven entre les dues corporacions. Així, la penjada del Carnestoltes es farà aquest any a Escaldes, mentre que el robatori de les olles es durà a terme a la capital amb l’actuació especial de l’Esbart pel 40è aniversari.
Finalment, a les parròquies altes destaca la recuperació de la penjada del Carnestoltes i el judici als contrabandistes a Ordino, o el retorn de les activitats infantils de Carnaval a la Massana, en coincidència amb un nou festival musical, el Sant Antoni Música.